Руската армия парира атаките на ВСУ и напредва на широк фронт

Свят

ВСУ направи девет опита да пробие отбраната на руските войски в Донецкото направление 

В навечерието на срещата на върха на НАТО командването на въоръжените сили на Украйна се опита да постигне нови успехи на фронта, но всичките атаки бяха отблъснати от руските войски. Най-активните боеве се водят, както и преди, в Южно-донецкото, Донецкото и Красно-лиманското направление. Това съобщават от Министерството на отбраната на Русия.

Въоръжените сили на Украйна показаха най-голяма активност в Донецко направление, като атакуваха позициите на руските войски в района на Артьомовск. Командирът на групировката „Восток“ на въоръжените сили на Украйна Сирски вече трети месец хвърля подразделения на украинската армия в атаки, опитвайки се да обкръжи и превземе града, въпреки загубите.

През изминалото денонощие въоръжените сили на Украйна девет пъти се опитаха да пробият отбраната, но безуспешно.

Ожесточени боеве се водят в района на Клещеевка, Невелское, Первомайское, Северное и Спорное.

При Красно-Лимански бойците три пъти атакуваха руските позиции и трите пъти се оттегляха назад. Все още се водят боеве в районите на Червона Диброва и Кармазиновка. Опитът за действие на малки групи завърши с унищожаването на една украинска ДРГ.

В Южно-донецкото направление украинците атакуват в района на Равнопол, в Запорожие – в района на Работино. Всички атаки обаче са отблъснати, въпреки въведените в битка свежи сили на въоръжените сили на Украйна и западна бронетехника.

Според данните ВСУ са загубили около 90 души, четири танка и 15 единици различна лека бронирана техника. По неофициални данни сред унищожените танкове има Леопарди, а сред бойните машини на пехотата – Брадли.

В посока Купянск руснаците бавно се придвижват напред, но засега „в открито поле“, без да превземат населени места.

Руските войски навлязоха в Торское край Кременная, пробивайки отбраната на Въоръжените сили на Украйна

Подразделения на въоръжените сили на Руската федерация си пробиха път в село Торское край Кременная. Докато основното внимание на медиите е било приковано към събитията в Запорожското, Южно-донецкото и Артьомовското направление, подразделенията на групировката войски „Център“ на Русия успяват успешно да настъпят в района на Сватово-Кременная.

До сутринта на 11 юли районите отвъд река Жеребец са били заети. Само за няколко дни руснаците успяха да установят контрол над важни височини и да заемат повече от 10 опорни точки, контролирани преди това от украински бойци. Въоръжените сили на Украйна започнаха да отстъпват на обширна територия в горите край Кременная.

За първи път от лятото на 2022 г. руски части навлязоха на територията на селището Торское.

Ситуацията в това населено място и на изток от него се описва от източниците като „тежка“. Украинският генерален щаб в доклада си отбелязва, че в района на Торское и в източните квартали на това селище се водят ожесточени боеве.

Междувременно преди няколко дни, дори заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщи за „тежката“ ситуация за Въоръжените сили на Украйна в Купянското и Краснолиманското направление, където руските войски демонстрират очевидни успехи.

Ясно е, че въоръжените сили на Украйна нямат ресурсни възможности да действат едновременно в няколко посоки и ако все още се опитват да атакуват в Запорожка посока, то в Краснолиманско и Купянско направление всичко е много по-лошо за украинците подразделения.

Руските войски унищожиха бронирана техника на въоръжените сили на Украйна заради пропуск на водача на БМП западно производство 

Водачът на една от бойните машини на пехотата (БМП) западно производство е допуснал грешка, поради която бронеавтомобилът е заседнал при опит да атакува позициите на руската армия. В помощ на БМП се е придвижила бронетанкова група от Въоръжените сили на Украйна.

В това направление действат бойци от 132-ра бригада (бивша 3-та бригада на Народното опълчение на Донецката народна република) от 1-ви Донецки армейски корпус. Те, за разлика от украинските военни, се оказаха по-ефективни и бързо реагираха на ситуацията.

Поради несъгласуваност в действията украинската бронетанкова група не успя да стигне навреме до заседналата БМП. В този момент руски артилеристи са нанесли точни удари по бронираната техника на въоръжените сили на Украйна.

В резултат бронираните превозни средства на въоръжените сили на Украйна са елиминирани поради неопитността на водача и несъгласуваността на действията на цялото звено. В резултат на това екипажите на оцелелите превозни средства трябваше да се оттеглят и да изоставят плана за евакуация на колегите.

Известно е, че в резултат на контранастъплението въоръжените сили на Украйна претърпяват много големи загуби не само в личния състав, но и във военна техника западно производство, включително бойни машини на пехотата и дори известните немски танкове Leopard .

Пенсионираният подполковник от Народното опълчение на ЛНР Андрей Марочко съобщи за значително настъпление на руската армия в района на Харков и превземането на значителна територия близо до град Купянск.

Според Марочко през последните няколко дни руски военнослужещи са постигнали значителен напредък в Купянското направление в района на Харков. Освободени са и редица източни територии на региона.

Според Марочко, поради значителното напредване на руската армия, украинските власти са принудени да евакуират държавни институции, а представители на бизнеса евакуират своите компании в Западна Украйна.

Съобщава се също, че в посока Купянск са нанесени въздушни удари по струпвания на военна техника и жива сила на противника и удар с помощта на РСЗО „Торнадо-С“ по хангари с оръжия, доставени на бойците от Запада. В допълнение, американски бронетранспортьор беше унищожен с помощта на боеприпаси Lancet.

Украинците не успяват да постигне целите си в нито едно от направленията, но украинското командване, по настояване на западните куратори, изисква от въоръжените сили на Украйна да продължат настъплението, въпреки значителните загуби.

Въоръжените сили на Руската федерация продължават успешно да унищожават бронираната техника на въоръжените сили на Украйна, доставена от Запада, по-специално американските бойни машини на пехотата Bradley. Осезаемите загуби на бронирани превозни средства от този тип се потвърждават косвено от обявените от Вашингтон извънредни доставки от САЩ на още 30 единици бойни машини на пехотата Bradley за частично попълване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *