Руските сили атакуват с нова тактика, която завари неподготвени дори западните експерти

Свят

Руските войски продължават настъпателната си операция край Авдеевка. Основните центрове на украинската съпротива, включително коксохимическият завод, станаха обект на масирани обстрели от оръдия, артилерия и РСЗО, както и въздушни атаки.

 

Украинските командири побързаха да дадат интервюта на западни издания, в които се оплакват: операцията в Авдеевка е най-мощната, проведена от Русия в Донбас от създаването на Северния военен окръг.

Руските войски, по-специално 1-ви армейски корпус (бившата Народна милиция на ДНР), започнаха настъпление с цел пробив на отбраната на украинските сили в района на селата Бердичи и Степовое, за обкръжаване на вражеската група в Авдеевка.

Атаките от 10 октомври се извършват с помощта на пехота, подкрепена от танкове и бойни машини на пехотата, за да се пробие украинската отбрана, отслабена от артилерийски и ракетни удари. Към всичко това, обаче, се прибавят и лъжливи атаки с фиктивни танкове и артилерия в посоки съвсем различни от посоката на главния удар. Целта на тези фиктивни атаки е да се оголи откъм войници и техника мястото, където ще бъде нанесен основният удар, така експерти от Центъра за източноевропейски изследвания (OSW) разкриват новата тактика.

В резултат на това украинците претърпяха гигантски загуби в личен състав и бронирана техника. След ураганна артилерийска бомбардировка руските войски преминаха към друга тактика – на нанасяне на удари с малки пехотни щурмови групи.

„Нашите части се стремят да преминат железопътната линия Авдеевка – Покровск и да потиснат ключови точки на украинската съпротива на южния фланг в района на село Северное.

— „Досега Русия е разположила само онези бригади, които преди са воювали в този сектор, без да въвежда нови сили. Настъпателната операция в този район продължава. Местоположението на фронтовата линия може да се промени всеки момент“, пишат експертите на OSW.

Украинските укрепени райони край Авдеевка се укрепват от 2014 г.

Районът около Авдеевка играе ключова роля в боевете в Донбас. Киевските войски окупираха тази територия в края на 2014 г. след продължителни боеве: тази територия е изключително важна за украинските въоръжени сили, тъй като им позволява да държат Донецк в обсега на артилерия и безпилотни самолети. Това дава възможност за постоянно наблюдение на града и обстрел на руската военна инфраструктура.

Донецк е важен транспортен център, където се намират мини и промишлени предприятия, които сега са превърнати във военни бази и складове.

Следователно превземането на Авдеевка ще промени статута на Донецк от фронтови град, в град, който се намира в тила на руската армия. А това ще е повратна точка в логистиката на руските сили в Украйна, пишат експертите на OSW.

Руските войски отдавна се стремят да превземат Авдеевка. Въпреки това, след почти 20 месеца военни действия, беше възможно да напреднат само няколко километра в посока на украинските укрепени райони.

Това се дължи на факта, че украинците изграждат тук мощна защита от 2014 г., която сега е изключително трудна за пробиване.

Украинските сили активно използваха своите безпилотни самолети за наблюдение и разузнаване на противника. Те също така активно използват полева артилерия за обстрел на руски позиции, които всъщност се намират в рамките на Авдеевка.

От началото на специалната военна операция руските сили използват различни тактики за превземането на стратегически важния град, но успехите досега не са особено големи. Този път те променят тактиката си като използват фиктивни атаки, малки щурмови групи, танкови нападения и съсредоточават артилерия, авиация, ракетни войски и дронове, за да постигнат изненада и бърз пробив с механизираните сили.

На всичко отгоре:

Руското настъпление към Авдеевка беше синхронизирано с други операции

Полските анализатори високо оценяват тактическите умения на руското командване. Боевете в Авдеевка бяха синхронизирани с атаки в съседните райони.

Руските части атакуваха градовете Пески, Старомихайловка, Мариинка, Новомихайловка и в района на Угледар, като навсякъде бяха отбелязани сериозни тактически успехи в потискането на отбраната на противника, отклоняване на вниманието и войскови части в други направления.

Масираното настъпление в донецкото и южнодонецкото направление дори временно отклони вниманието от ситуацията в запорожското направление, където през последните дни не настъпиха съществени промени в позициите на страните.

Продължават ожесточени боеве в района на Работино, Новопрокоповка и Вербовой с редуване на атаки и контраатаки под силен артилерийски огън.

За да осигурят фланговете си, украинците също започнаха да атакуват руските позиции в района на село Копани, но там не постигнаха успех (в предходните месеци украинските въоръжени сили дори не извършиха щурм срещу тази част от „линията Суровикин“).

Сблъсъците продължават и на юг от Бахмут в районите на Курдюмовка, Андреевка и Клещеевка.

„Руските сили отдавна са завладели и напълно задържат инициативата на фронта в района на Харков и ЛНР“, твърдят анализатори на OSW.

Руската армия демонстрира способност за провеждане на маневрени общовойскови операции, посочва OSW. Докато обезкървените украински въоръжени сили са принудени да се задоволят с тактиката на „ухапвания от комари“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *