Стив Банън: Тръмп се връща, подгответе се!

Свят

Стив Банън – бившият идеолог на американската десница и бивш политически стратег на Доналд Тръмп за изборите през 2016 г., е сигурен, че неговият стар приятел, с когото се чуват често и днес, ще се върне в Белия дом.

Но според казаното от Банън пред италианския всекидневник „Република“ излиза, че от повторния избор за президент на неговия авер ще имат полза единствено американците и в никакъв случай европейците. Просто защото според бившето политическо гуру на Тръмп, той не обича нито Европейския съюз, нито НАТО, а неговата Америка повече няма да защитава онези, които сами не се защитават.

На въпроса на пратеничката на римския вестник във Вашингтон Вивиана Маца защо пак не е стратег на кандидат президента Тръмп, Банън отговаря, че нямало нужда, тъй като той вече сам си бил стратег. Който имал много ясни становища по всички въпроси и ако някой не вярвал – нека чуел изказванията му.

„Ако изборите бяха днес, Тръмп щеше да спечели съкрушително и нещата няма да се променят до ноември“, смята ексгуруто. Подобно развитие било съвсем нормално, тъй като демократите били шокирани и обезсърчени – мислили си, че чрез задкулисни маневри и залагайки на правосъдието щели да елиминират големия си конкурент, ама работата им не станала.

Освен това според Банън, движението на Тръмп „MAGA“ (Make America Great Again – Да направим Америкаа отново велика) било в страхотен възход и вече включвало представители на всички социални слоеве и етноси. Колкото до „вътрешната републиканска конкуренция“ в лицето на отказалата се от надпреварата Ники Хейли, бившият стратег казва, че тя не се била борила да победи Тръмп, а да се опита да създаде предпоставките за „вмъкване на нейни хора в бъдещата администрация“. „Не казвам, че ще успее в начинанието си, но тя може да настоява да стане министър на отбраната, за да облагодетелства донорите си от военната индустрия“, подчертава Банън.

Човекът на бившия и евентуално бъдещ президент на САЩ е особено критичен към страните от ЕС, които според него играели опасна игра, тъй като продължавали да повишават залозите в Украйна, без да вадят нужните за това пари. „Ако не се интересувате да се защитавате – добре, можете да вземете подобно решение, но Съединените щати повече няма да защитават онези, които не се защитават“, казва Банън, който сега ръководи „войнстващ подкаст“ за напориста подкрепа на Тръмп.

„В Съединените щати нямаме здравеопазване, нямаме пенсии, нямаме шест седмици лятна ваканция, защото имаме бюджет за отбрана от три трилиона долара“, подчертава стратегът сякаш за да каже, че Европа си харчи парите едва ли не само за удоволствия. „Ние искаме съюз – посочва Банън – но съюзът означава, че вие трябва да изпълните своята част и европейските елити трябва да свикнат с тази идея.“

По-нататък на въпроса какво би станало ако Владимир Путин нападне страна от НАТО, приятелят на Тръмп отговаря също с въпрос: „А защо би трябвало да го прави?“. И след това добавя: „Но ако все пак виждате някакъв риск – защитавайте се!“.

Когато пък Вивиана Маца го пита какво ще бъде отношението на евентуалното бъдещо републиканско управление на САЩ към Киев, Банън подчертава дебело: „Повече няма да дадем нито един цент за Украйна, искаме съдебно разследване на всеки вече похарчен цент и администрацията на Тръмп ще съди Украйна за всеки откраднат цент!“.

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *