Руският патриарх Кирил поздрави нашият патриарх Даниил: Достоен приемник на българските патриарси

България отблизо

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отправи приветствие към новия български духовен глава на Българската православна църква – Даниил, за избора му като Патриарх Български от Църковния събор.

„От името на архиереите, клира, монасите и цялата Руска православна църква, а също така и лично от мое име сърдечно ви поздравявам с избора на българския патриаршески престол“, гласи приветствието на руския патриарх Кирил, публикувано от Московската патриаршия.

„Във ваше лице църквата на преподобния Иван Рилски и светителя Евтимий Търновски е открила своя нов предстоятел“, пише Кирил, като посочва, че Даниил е достоен приемник на българските патриарси Кирил, Максим и Неофит, които са направили много за съхранението на националните духовни традиции и утвърждаването на своето паство в светата православна вяра.

„Руската православна църква днес искрено съпреживява радостта на своята обична църква-сестра, на чието кормило застана богомъдър архиерей, известен със своето благочестие, твърда привързаност към свещените канонически правила и готов за жертвен труд в името на укрепването на църковното единство“, подчертава руският духовен водач.

Той изтъква общата хилядолетна мисия на руската и българската църкви и „на двата братски народа, които се явяват наследници на славянската духовна традиция, чието начало е поставено от Кирил и Методий“.

Посочва, че Руската православна църква помни с благодарност ролята на българските мисионери за християнското просвещение на Киевска Рус и българина Киприан, който става митрополит на Москва и на цяла Русия. Припомня и за делото на Св. Серафим, чийто гроб се намира в Руската църква в София.

„С грижа пазим паметта за руските воини, отдали живота си за освобождението на българските братя от петвековно тежко робство“, казва още патриарх Кирил.

„Вярваме, че в славната многовековна история на отношенията между нашите църкви, благодарение на Ваше светейшество, ще бъдат записани и нови светли страници“, посочва още руският патриарх Кирил. Той отправя благопожелания към патриарх Даниил за дълги и плодотворни години на поста, а на българските миряни пожелава благоденствие и мир.

Tagged

1 thought on “Руският патриарх Кирил поздрави нашият патриарх Даниил: Достоен приемник на българските патриарси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *