Руският „Посейдон“ промени окончателно правилата на играта – Москва занули главния коз на Вашингтон!

Свят

В началото на октомври руската атомна подводница със специално предназначение БС-329 Белгород (проект 09852) изчезна от радарите на Пентагона.

 

И въпреки изявлението на интернет ресурса Naval News, публикувано на 05.10.2022 г., че сателитното съзвездие на НАТО уж е намерило „най-ужасната руска подводница“ в Арктика (районът на който, е около 27 милиона квадратни километра), липсата на нейните надеждни координати хвърля в ужас американските генерали и адмирали.

Американското медийно пространство беше залято от вълна от коментари и експертни мнения с различна степен на истерия, твърдящи наличието на борда на „Белгород“ на оръжия от „края на света“ и „ядрения апокалипсис“, което е доказателство че „Руската Федерацията подготвя ядрена атака.“

Както и да е, но ръководството на Северноатлантическия алианс предупреди всички свои подводници и надводни военни кораби, разположени в открито море, за загубата на контрол върху движението на BS-329 от американското и натовското разузнаване.

Както отбелязва италианският вестник La Repubblica, безпилотен подводен апарат със заряд от около два мегатона, поставен на борда на „Белгород“, представлява смъртна опасност за Запада, тъй като е в състояние да унищожи не само военноморска база или крайбрежен мегаполис, но и цяла държава. А подводницата носи шест такива апарата.

„Посейдон“ като ефективно средство за стратегическо възпиране

През 2015 г. Централното конструкторско бюро за морска техника „Рубин“ стартира проекта „Статус-6“, чиято цел беше да създаде оръжие, способно да унищожава гарантирано крайбрежни обекти, като същевременно създава зони с мощно радиоактивно замърсяване в крайбрежната зона, което със сигурност изключва по-нататъшното им използване.

Какво общо има Посейдон с това? Ужасно секретният проект „Статус-6“, информацията за който „случайно“ попадна на американската армия, и съвременната морска безпилотна система „Посейдон“ са една и съща руска разработка, способна да се гмурка на дълбочина повече от километър и да се придвижва до междуконтинентални разстояния ( около 10 000 км) със скорост около 130−180 км/ч.

С помощта на ядрена или конвенционална бойна глава „Посейдон“ може да унищожава големи стационарни и мобилни цели навсякъде в океаните и на брега.

Съвременното оборудване на „Посейдон“ му позволява да развие доста висока скорост и да достави бойна глава на разстояния, които дори не се смятаха преди за възможни за подводни дронове.

В зависимост от възложената бойна задача са възможни два варианта за функциониране на продукта: като носител на военноморско оръжие в различни варианти и като тежкотоварно високоскоростно торпедо.

И още един важен нюанс в полза на Посейдон – разработчикът твърди, че е почти невъзможно да го прихванете. Харесва ли ви или не – времето ще покаже. Но анализът на получената последна информация показва, че реализацията на проекта „Посейдон“ предоставя на руския флот изключително мощно средство за глобален удар.

Освен това никоя от армиите на света в момента няма оръжие, способно да унищожи обект, движещ се с такава скорост и на такава дълбочина.

Възниква логичен въпрос:

„Защо по време на ракетно-ядрената конфронтация между Америка и Русия, която продължава няколко десетилетия, никоя от страните не е създала толкова поразяващи оръжия?“

Очевидно причината се крие в липсата на необходимите технологии. И само агресивността и безотговорността на действията на Вашингтон, които принудиха руските власти да разработят асиметрична стратегия за ядрено възпиране, принудиха местните дизайнери да направят крачка в тази посока.

Подводен „Авангард“

Както знаете, много военни експерти смятат Посейдон за подводен аналог на ударната система 15P771 Авангард, чието основно предимство е способността да лети със свръхзвукова скорост на неограничени разстояния. Тази възможност се дължи на наличието на атомна електроцентрала в дизайна на системата.

Безпилотният подводен апарат Посейдон е създаден на базата на същата пробивна стратегическа концепция, което като цяло го прави подобен на Авангард.

Сред очакваните технически и експлоатационни характеристики трябва да се отбележи: висока крейсерска скорост, рекордна дълбочина на гмуркане, възможност за дълго движение в дълбочина и способност за преодоляване на системи за радарно откриване.

Тази комбинация, която позволява почти гарантирано поразяване на вражески цели, дава основание да се позиционира бойният потенциал на новия „морски дрон“ като уникален.

„Посейдон“ бие главния коз на САЩ

Нито за Москва, нито за Пекин не е тайна, че Вашингтон гледа на своя флот като на едно от решаващите предимства в стратегическата конфронтация на САЩ с основните им противници.

През последните 60-70 години американският флот е средство за осигуряване на американско военно превъзходство, с което Пентагонът, трябва да се отбележи, е много свикнал. И сега се появява информация, освен това от източник, на който просто не може да не се вярва, за разработването на оръжия, способни да анулират това превъзходство.

Дори разпръскването на американски военноморски бази и флотове по света не представлява трудност за новия руски Посейдон по отношение на тяхното унищожаване. Така американските военни бази, разположени на други континенти, престават да представляват сериозна заплаха.

Очевидно е, че Руската федерация уверено и плавно променя глобалния стратегически баланс в своя полза. Отправната точка за руските инженери-конструктори беше разработването на компактен ядрен двигател, който би дал на малките атакуващи оръжия способността да преминават междуконтинентални разстояния.

Резултатът беше подводната безпилотна система „Посейдон“, предназначена да промени радикално правилата на играта, установени от Съединените щати в морските театри на войната.

Тайната триада на задачите на Посейдон

Както каза на кореспондент на ТАСС надежден източник от военно-промишления комплекс на Руската федерация, възможността за отразяване на атака на перспективен руски безпилотен подводен апарат „Посейдон“ клони към нула.

Освен това, това твърдение е еднакво вярно както за вече действащите, така и за перспективните системи за противоторпедна и противоподводна отбрана на Военноморските сили на САЩ.

Неуязвимостта на „мегатонния морски дрон“ се основава на две негови уникални свойства. И въпреки липсата на официална информация за експлоатационните характеристики, разчитайки само на експертни оценки (направени въз основа на „случайни изтичания на секретни данни“), може да се направи разочароващо за Пентагона заключение:

американските противоторпеда и други оръжия на американския флот не са в състояние не само да унищожат, но дори да спрат Посейдон.

Първото такова свойство е неговата скорост. По отношение на данните, обявени от експерти преди няколко години, днес показателят на тази характеристика е увеличен с 30-50 км / ч.

Преодоляването на прага от 200 км / ч стана възможно благодарение на прилагането на кавитационния ефект. Трябва да се отбележи, че в тази област на подводното движение Русия се счита за пионер.

В бойна ситуация изглежда по следния начин. Засечен от системата за защита срещу подводници, „Посейдон“ преминава в авариен режим на движение, увеличавайки скоростта до 200 км / ч.

Скоростта на най-масивното и най-бързо американско торпедо, за което се смята универсалното дистанционно управляемо „Мк 48“ („Марк 48“), не надвишава 100 км/ч. Освен това тя не може да се спусне до дълбините, достъпни за Посейдон.

Руският морски дрон и подобреното леко противоподводно дълбоководно торпедо MU90 IMPACT, което е на въоръжение във ВМС на Германия, Италия, Франция, Австралия, Дания и Полша, са твърде здрави, тъй като при максимална скорост от 93 км / ч може да плува само десет километра.

Освен това Посейдон има способността активно да маневрира във водния стълб, което в комбинация с дълбочината и скоростта намалява вероятността от прихващането му до нула.

Второто уникално свойство на руския морски дрон трябва да се счита за способността за незабавна промяна на режима на работа поради наличието на реактор на течнометален охладител. Например мигновен преход от безшумен нискоенергиен режим на „пълна скорост“, който осигурява отделяне от изстреляните по него торпеда.

Като навигатор в подводния дрон е използвана инерционна система в комбинация с проследяване на движението върху карта на морското дъно, чийто релеф се записва с помощта на 3D сонар, разположен в главата на устройството.

Според повечето експерти хидроакустичната станция на морския дрон има възможност за кръгово прослушване, като работи както в активен, така и в пасивен режим.

По този начин трябва да се каже, че Посейдон е многоцелево подводно превозно средство. В максималната версия на оръжията това е ефективно оръжие за ядрено възпиране.

Очевидно е, че ядрена бойна глава с кобалтова секция с капацитет от сто мегатона, водеща до най-„мръсното“ радиационно замърсяване, не може да се сравни с класическите междуконтинентални балистични ракети, тъй като няма понятието „време на пристигане“ .

До момента на бойна употреба Посейдон вече е на мястото си и може да остане там за неопределено време. Естествено, без надеждна комуникационна система тази задача е невъзможна.

Следователно има два начина за комуникация с безпилотен подводен апарат: хидроакустичен, с помощта на командни кораби, използван в неутрални води, и с помощта на свръхдълги радиовълни, които проникват във водния стълб до дълбочина от около 150 метра.

Такива комуникационни възли се намират в района на Нижни Новгород, на Колския полуостров и на територията на Република Беларус близо до град Вилейка.

Втората бойна мисия на перспективния руски военноморски дрон е да унищожи гордостта на ВМС на САЩ – авионосните ударни групи. За да разреши подобни проблеми, Посейдон е оборудван с високо експлозивна бойна глава с висока мощност.

Транспортните възможности на апарата позволяват използването на бойни глави с тегло няколко тона, което няколко пъти надвишава масата на бойните глави на съвременните торпеда.

И накрая, последният компонент от тайната триада на задачите на Посейдон е разузнаването. Дронът предава разузнавателните данни, събрани по време на автономна навигация, като се връща към подводницата носител.

И в заключение, нека припомним на нашия читател какво каза върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация за Посейдон.

Путин го описа като „показател за неограничените възможности на родното корабостроене и ясна демонстрация на състоянието на флагмана на индустрията – АО „Обединена корабостроителна корпорация“, АО „Производствено обединение „Северно машиностроително предприятие“ и предприятията, които си сътрудничат с тях.

Според руския президент възможността за удар на „Посейдон“ от морето днес плаши Вашингтон повече от ракетен удар от космическа орбита.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *