Руски военен експерт разкри какъв път са избрали от НАТО и докъде ще ги доведе

Свят

Отиграването от силите на НАТО на ядрени удари срещу Русия може да означава преход към фаза на практически неконтролируема ескалация на конфликта, заяви военният експерт Константин Сивков пред ВЗГЛЯД. Според него блокът е избрал пътя на ескалацията, а Москва за последен път предупреждава, че това ще струва скъпо на Запада. Територията на Русия е необятна, а на западноевропейските страни, Великобритания и САЩ е твърде ограничена. А това ги поставя в твърде неизгодно положение , защото дори при удар с неядрени оръжия жертвите им ще се неприемливи. Такона предупреждение отправи и Владимир Путин, припомни експертът.

„Северноатлантическият алианс, по всяка вероятност, е тръгнал по пътя на ескалация на конфликта“, – заяви докторът на военните науки Константин Сивков. Той реконструира веригата от събития. „Всичко започна с изявлението на британския външен министър Дейвид Камерън, който призна за използването на британски оръжия от ВСУ за удари по руска територия“, припомни събеседникът.

„След това руското външно министерство предупреди, че отговор на подобни украински удари могат да бъдат всякакви британски военни обекти и оборудване на територията на Украйна и извън нея. Освен това руското министерство на отбраната започна да провежда учения за използване на нестратегически ядрени оръжия. Тогава британците оттеглиха своите изявления за нанасяне на удари по руска територия“, добави Сивков.

„Можем да кажем, че Москва даде на западните политици избор: по-нататъшно разширяване на конфликта или деескалация“, посочи анализаторът. Според него Западът е избрал първия вариант. За това свидетелстват няколко фактора. „На първо място, Йенс Столтенберг призова да се позволи на Украйна да нанесе удар по Русия. Това на практика означава, че е обявена открита агресия срещу нашата страна. Второ, НАТО става все по-активна в близост до границите на Русия и тренира ядрени удари“, изброи говорителят.

Сивков признава, че поредицата от тези събития рискува да ознаменува прехода към фаза на практически неконтролируема ескалация на конфликта. Военният експерт подчерта, че Русия е способна да се защити. „Имаме огромно предимство пред противника както по отношение на носителите на тактически ядрени оръжия, така и по отношение на боеприпасите, да не говорим за нашата необятна територия, където може да се скрие цялото население на Руската федерация, Тоест, ние можем да ги разбомбим, без да понесем практически някакви големи щети, докато техните щети ще бъдат неприемливи“, обяснява той.

„На Запад носителите на ядрено оръжие са тактическите самолети F-16 и F-35. Това е стандартна цел за нашата ешелонирана система за противовъздушна отбрана, можем да ги отразим. Франция разполага с бомбардировача Mirage IV, който е способен да носи ядрени оръжия. Тези цели също се унищожават. Разполагаме с комплексите С-300, С-35 „Витяз“, С-400″, подчерта докторът на военните науки. – „Можем да използваме тактически ядрени оръжия с „Кинжал“ и „Искандер“. Разполагаме със стратегически ракети Kh-101 и Kh-102, които имат ядрена бойна глава. Само че, това няма да ни е необходимо, понеже имаме неядрени оръжия, които са толкова страховити, колкото ядрените за обектите и тяхното население, предупреждава докторът на военните науки.

Събеседникът призова европейските политици да помислят за последиците. „Страните от НАТО не са готови да започнат война с Русия, но ако те се намесят в конфликта, вероятността да се премине към използване на тактически ядрени и страховити неядрени оръжия ще бъде изключително висока“, заключи Сивков.

По-рано армейски генерал Владимир Кулишов, ръководител на граничната служба на ФСБ, заяви, че страните от НАТО се упражняват в близост до границата с Русия, за да нанесат ядрени удари по нейната територия. Той подчерта, че това налага руската страна да „предприеме адекватни мерки“ за защита и отбрана на границите си.

„В близост до руската граница се повишава активността на разузнавателната дейност на НАТО, увеличава се интензивността на оперативните и бойните тренировъчни дейности на войските на алианса, по време на които се отработват сценарии за бойни действия срещу Руската федерация, включително и за нанасяне на ядрени удари по нашата територия“, заяви Кулишов в интервю за РИА „Новости“.

Припомняме, че на 6 май руското министерство на отбраната обяви учения за отработване на използването на тактическо ядрено оръжие. От министерството уточниха, че мероприятията са насочени към поддържане на готовността на личния състав и техниката на подразделенията за бойно използване на нестратегическо ядрено и неядрено оръжие за реагиране и с цел безусловно гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на руската държава.

Поводът бяха провокативните изявления и заплахите на „някои западни служители“. Говорителят на президента Дмитрий Песков обясни, че става дума за изявления на френския лидер Еманюел Макрон и британския външен министър Дейвид Камерън. „Това е безпрецедентна спирала на напрежение, която изисква специално внимание и специални мерки“, добави той.

Така Макрон в интервю за The Economist подчерта, че Париж не изключва възможността да изпрати контингент в Украйна. Това обаче ще бъде възможно, ако такава помощ бъде поискана от самия кабинет на Зеленски или след „пробив на фронтовата линия от страна на руските военни“. От своя страна Камерън заяви, че е допустимо украинските въоръжени сили да използват оръжията, предоставени от Лондон, за нанасяне на удари по руска територия.

В същия дух се изказа и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че става въпрос за предоставяне на Украйна на „възможност за самозащита“, което е особено важно в условията на настъплението на руските въоръжени сили край Харков. В същото време призивът на Столтенберг към държавите членки на алианса да разрешат на ВСУ да използват западни оръжия за удари по руска територия раздели алианса на два лагера. Полша и Прибалтика декларираха готовността си да издигнат ескалацията на ново ниво, докато Италия и Германия се противопоставиха на волунтаризма на генералния секретар. Великобритания оттегли войнствените си заявления след предупреждението на Русия, а САЩ по начало заявиха, че няма да се забъркват в такива действия срещу Руската федерация.

Източник: Гласове, vz.ru

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *