Руски депутат помоли Митрофанова да вземе под закрила паметника „Альоша“!

България отблизо

Първият заместник-председател на Комисията по държавно строителство и законодателство на Държавната дума на Русия Даниил Бесарабов изпрати писмо до посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова с молба паметникът на съветските войници в град Пловдив, известен като „Альоша“ да бъде поставен под опеката на посолството, предава ТАСС.

„Моля Ви, уважаема Елеонора Валентиновна, да вземете паметника „Альоша“ под опеката на Посолството на Руската федерация в Република България, обърнете внимание на този паметник и за да му бъде отдадена почит в деня на Великата победа. И също така, ако възможно, да се предотвратят опитите за оскверняване или събаряне на паметника като символ на Великата победа и приятелството между народите на Русия и България“, се казва в писмото.

Паметникът на съветските воини „Альоша“ е открит през 1957 г. в Пловдив. Прототип на паметника става редникът от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов, живял в Алтай.

В последните дни напрежение достигащо до стълкновения между привърженици и противници възникват и около паметника на Съветската армия в София. В сряда бе обявена инициатива паметникът на съветската армия да бъде опакован със знамената на България и Украйна. До опаковането му обаче не се стигна, защото друга организирана група граждани попречи на акцията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *