Руски експерти предупреждават: Западната помощ за Украйна ще бъде сполетяна от печален край!

Свят

Вашингтон, Лондон и Берлин обявиха нови доставки на оръжие за Украйна. Този път говорим за танкове, бронирана техника и противокорабни ракети.

Въпросът е до каква степен западните доставки ще укрепят въоръжените сили на Украйна и ще усложнят специалната операция на Русия?
Москва отдавна заяви, че „напомпването“ на Украйна с оръжие е неприемливо, защото не помага с нищо, а само увеличава жертвите и от двете страни. Тоест, Западът не иска да помага на Украйна, а само да продължи времетраенето на конфликта.
Точно затова руският президент Владимир Путин каза на САЩ и ЕС, че ако се намесят в конфликта, ще им се случи нещо, което никога не са виждали.

Специалистите са още по-категорични. “Цялото оборудване, което Западът иска да достави на Украйна, е с големи размери, ще бъде много трудно да се внесе и още повече да се разположи, по-голямата част от него ще бъде унищожена от руските високопрецизни ракети още преди ВСУ да започват да ги използват”, разказва вицепрезидентът на Руската академия на ракетно-артилерийските науки Константин Сивков.

За да направи значителни промени в хода на военната операция на въоръжените сили на РФ, Украйна се нуждае от поне 350-400 ударни военни самолета, посочва експертът.

„Първо, не знам коя държава може да даде на Украйна толкова много изтребители и бомбардировачи. Второ, не е ясно къде ще бъдат базирани така, че още първата нощ да не бъдат унищожени от руските ракети. Трето, кой ще ги управлява? В Украйна няма толкова много пилоти от висок клас”, подчерта събеседникът.

Ако според него НАТО изпрати своите пилоти да се бият, то това вече ще се характеризира като пряк сблъсък с Русия, а ръководството на Алианса веднага заяви, че изключва подобен сценарий.

„Същата е ситуацията и с артилерийските съоръжения – няколкостотин от тях също са необходими за обръщане на ситуацията по фронтовете. Не вярвам на толкова мащабна доставка.

Между другото, те все пак имат много артилерийски установки, но не постигат поврат. Ако говорим за доставка на системи за ПВО, тогава такива обемисти съоръжения ще станат първата цел за въоръжените сили на РФ.

Ако привличат инструктори или други специалисти за управление на системите за ПВО, тогава сценарият с лагера западни наемници в района на Лвов, унищожен от нашите ракети, ще се повтори“, отбеляза специалистът.

Руските войски могат да блокират доставката на техника на фронтовете, включително с артилерийски огън, както направиха опълченците при Иловайския котел през 2015 г., смята доцентът от катедрата по политически науки и социология на Руския икономически университет “Плеханов”, член на експертния съвет на „Офицери на Русия“ Александър Перенджиев.

Анализаторът припомни също, че Русия унищожи с високопрецизно оръжие съоръженията за съхранение на гориво на петролната рафинерия в Кременчуг – това беше последната от големите петролни рафинерии, работещи на територията на Украйна. Унищожени са и рафинериите и складовете с горива и смазочни материали край Одеса.

„По принцип в Украйна сега няма вече такова количество гориво, за да зареди голям брой бронирани превозни средства. Мисля, че всички тези танкове и бойни машини на пехотата ще бъдат взети от руските войски практически неизползвани и прехвърлени в ДНР и ЛНР“, прогнозира експертът.

Алексей Леонков, главен редактор на списание “ Арсенал на Отечеството”, от своя страна отбеляза, че сега в Украйна въоръжените сили на РФ печелят всички танкови дуели срещу украински екипажи – а Украйна вече няма специалисти, просто няма кой да управлява бронираните машини, предоставени от Запада.

„Украйна може да приеме необучени екипажи, но тогава ще се получи пълна месомелачка за въоръжените сили на Украйна“, предупреждава експертът.

Рафаел Фахрутдинов

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *