Руски журналист изпрати молба за интервю с Байдън: Да чуем неговата визия за ключовите предизвикателства пред света

Свят

Дмитрий Кисельов, телевизионен водещ и главен изпълнителен директор на медийната група „Россия Сегодня“, е изпратил искане до Белия дом за интервю с президента на САЩ Джо Байдън. Текстът на писмото е цитиран от руските медии:

„В разгара на безпрецедентната криза в отношенията между САЩ и Русия, която създава рискове от глобална конфронтация, бихме оценили възможността да чуем от президента Байдън неговата визия за това как да стабилизираме международната ситуация, да възстановим доверието и да подновим сътрудничеството между САЩ и Русия, за да се справим с ключовите предизвикателства на XXI век. Смятаме, че сега на нашите страни им липсват възможности да се изслушват взаимно“, се казва в документа, изпратен от името на медийната група и подписан от Кисельов. Писмото е адресирано до прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер.

„Интервюто ще бъде проведено от мен, Дмитрий Кисельов, главен изпълнителен директор на медийната група „Россия Сегодня“ и водещ на най-рейтинговото неделно предаване за новини и анализи „Вести недели“ по най-популярния телевизионен канал „Россия 1″“, се казва още в писмото.

Руският журналист уточнява, че интервюто ще бъде преведено на няколко чужди езика и разпространено в медийни платформи и социални мрежи в Русия и по света.

Самият Дмитрий Кисельов заяви в ефира на предаването „Вести недели“, което води по канал „Россия 1“, че се надява „по добър начин“ Байдън да отговори на предложението:

„Най-добър и най-ефектен вариант за Белия дом би бил огледално интервю с руски журналист. Както имаме поговорка – чакаме отговор като лятно славейче“, каза водещият.

По-рано руският президент Владимир Путин даде интервю за американския журналист Тъкър Карлсън, което беше публикувано през нощта на 9 февруари. По-голямата част от двучасовия разговор беше посветена на военната операция в Украйна. Освен това президентът говори за отношенията на Русия с НАТО, взрива на газопровода „Северен поток“, ареста на журналиста от The Wall Street Journal Еван Гершкович и други теми.

Това беше първият разговор на Путин със западен журналист от началото на конфликта в Украйна.

Самият Карлсън обясни желанието си да разговаря с руския президент с думите, че американците „нямат представа“ за случващото се в Русия и Украйна. Той отбеляза, че е дошъл в Москва „не от любов към Владимир Путин, а от любов към Съединените щати“.

Кремъл нарече интервюто на Путин с Карлсон добра възможност да се даде „запознаване с нашия мироглед“ и изрази надежда, че Западът ще чуе руския президент. От Белия дом заявиха, че американският народ не може да бъде „обърнат към вярата с едно интервю“.

Източници: rbc.ruria.ru

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *