Рябков разкри по какво се разбира какъв е резултатът от конфронтацията със САЩ и какво означават думите „сериозни преговори“

Свят

Резултатът от сегашната конфронтация между Русия и САЩ се вижда в готовността им да „преговарят сериозно“, защото Вашингтон започна да отчита реалностите на фронта, понеже вече не може да ги игнорира.

Това каза заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, съобщават руски медии.

„Русия и САЩ навлязоха в период на това, което според нас е дългосрочна конфронтация, изходът от която, както и преди 90 години, се вижда в това, че Вашингтон започна да отчита текущите реалности на земята и затова изведнъж се появи и готовността му да преговаря сериозно“, добави още Рябков.

„Под „сериозни преговори“ ние имаме предвид признаването на законните национални интереси на Русия в най-широкия смисъл на думата.”

„Признаването на законните национални интереси на Русия от страна на САЩ и Запада, сега на мнозина звучи като фантазия, като утопия, отбеляза високопоставеният дипломат, но това е реалността, и това е нашият императив, без който няма да изградим нова стабилност. Между другото, именно този подход/признаването на законните интереси на Русия/ е в основата на проектите на споразумения със САЩ и НАТО, които бяха промотирани от нашият президент през декември 2021 г. – януари 2022 г., повече познати като „Ултиматумът на Путин“, отбеляза Рябков.

Според него, Руската федерация не е готова да обсъжда със САЩ въпроси на стратегическата стабилност изолирано от случващото се в Украйна, Европа и света.

„Те предлагат да поставим диалога за стратегическата стабилност и контрола на въоръженията на системна основа и да го направим изолирано от всичко, което се случва. Ние не сме готови за това. Защото смятаме, че без промени в дълбоко фундаменталния враждебен курс към Русия от страна на Съединените щати, връщането към диалога за стратегическата стабилност, включително темите за Украйна, Близкия изток, Европа, темата за стратегическите настъпателни оръжия и други въпроси, е просто невъзможно”, добави Рябков.„

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *