Сергей Рябков: „Цената“ ще я платят САЩ, а възмездието ще бъде наше!

Свят

Русия защитава интересите на рускоезичното население в Донбас и ще продължи да го прави и в бъдеще, въпреки опитите на Вашингтон да пречи с всички средства.

 

Това обясни зам. външният министър Сергей Рябков, коментирайки изявления на САЩ, че Русия щяла да „плати цената“, ако действа агресивно в Източна Украйна.

Това, което те, САЩ, правеха досега, избивайки с чужди ръце нашите сънародници в Източна Украйна, ние първо сме го проучили добре. Второ, добре сме се подготвили. Трето, изобщо не смятаме, че е приложима такава терминология по отношение на Русия като „цена“ и „възмездие„. Ние просто защитаваме нашите интереси, интересите на нашите граждани, рускоезичното население. И ще продължим да ги защитаваме. Дори ако САЩ искат да се намесят, за да ни попречат. Това ще бъде тяхна колосална стратегическа грешка“

Американските военни кораби нямат абсолютно никаква работа до нашите брегове. Това са чисто провокативни мерки, които те извършват, провокативни в буквалния смисъл на думата. Те ни изпитват за сила, играят ни по нерви. Но няма да успеят“.

Сергей Рябков отбеляза, че маневрите на американския флот на хиляди километри от техните бази в САЩ са били винаги инструмент на геополитиката. „Съединените щати, очевидно, чувствайки се владетели на моретата, явно искат да наследят Великобритания в това отношение, но Великобритания от една отдавна отминала епоха. Затова все пак трябва да разберат, че рисковете за тях са много високи. Вече наблюдаваме много инциденти във водните зони по цял свят тази година. И няма да стоим безучастни, ако това започне да се случва в зоната на Черно море.“

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков предупреди още, че САЩ се опитват да провокират Русия, като изпращат своите военни кораби чак в Черно море. Той официално предупреди Вашингтон да стои далеч от руското крайбрежие, включително Крим, съобщава ТАСС.

Той също така отбеляза, че Русия не вижда Белия дом да изразява интерес да се върне към Договора „Открито небе“, като добави, че Москва също ще се оттегли, ако САЩ не успеят да вземат решение да се върнат към споразумението до края на май.

Вашингтон прави всичко, за да подкопае позициите на Москва на международната сцена, каза Рябков. „Всяка тяхна заплаха укрепва убеждението ни, че сме на прав път. Те, САЩ, се обявиха за наш враг, те правят всичко възможно, за да подкопаят позицията на Русия на международната сцена. Не виждаме други елементи в подходите към нас, Но това няма да им се получи“, каза той.

Москва призовава Вашингтон да стои далеч от Крим и Черноморието за свое добро. „Предупреждаваме САЩ, че е по-добре да стоят далеч от Крим, от нашето Черноморие. Това ще бъде за тяхно добро“, отбеляза Сергей Рябков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *