САЩ вече не смеят да кажат какви оръжия ще дават на Украйна, опасно е!

Свят

Представителят на министерството на отбраната на САЩ Джон Кирби не уточни, дали САЩ разглеждат възможността за предаването на Украйна на противокорабни ракети „Харпун“ (Harpoon). Това се казва в стенограма от брифинг на Кирби, качена на сайта на Пентагона. 

По-рано агенция Reuters, позовавайки се на източници, съобщи, че Вашингтон може предостави на Киев ракети „Харпун“, с които украинската страна да свали руската блокада на Черно море и да предотврати наближаващата продоволствена криза.

 

В отговор на въпроса, дали администрацията работи по предаването на ракетите, Кирби отбеляза, че Пентагонът не може да разкрива подробности за оръжия, за които се обмисля да бъдат предадени на ВСУ.

„Не възнамерявам да обсъждат системите, които ние все още не сме изпратили или не сме одобрили за изпращане. Ще ви кажа, че ние можем, когато… ние вземем съответните решения. Мисля, че точно така трябва да стане“, отговори Кирби.

Той добави, че САЩ продължават да преговарят с Украйна относно нуждите на ВСУ на бойното поле.

„Харпун“ има активна радиолокационна система за самонасочване и свръхниска траектория на полета. За изстрелването на ракетата може да се използват самолетите AGM-84, корабите RGM-84, подводниците UGM-84, брегови пускови установки.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *