САЩ пресират Берлин и София да спрат руските газопроводи! Кремъл закова: Санкциите не струват, ще довършим газопроводите сами!

Свят
Балкански поток – България

Посолството на САЩ в Берлин отново призова германското правителство да спре строителството на газопровода ”Северен поток-2”. Той трябва да свърже Русия с Германия, информират германски медии.

„Сега е моментът Германия и ЕС да призоват за мораториум върху изграждането на газопровода“, каза Робин Куинвил, шарже д’афер в американското посолство в Берлин пред германския вестник „Ханделсблат“. Това би бил сигурен знак, че Европа вече не приема постоянното злонамерено поведение на Русия, каза тя.

Дипломатът добави, че зад „икономически проект“ се крие политически инструмент, чрез който Кремъл да заобиколи Украйна и да раздели Европа. Това е отдавнашно намерение на Кремъл.

Полагането на тръбата в Балтийско море бе спряно в края на миналата година под натиска на американските санкции, но Русия заяви, че няма да се съобрази с искането на САЩ и ще довърши проекта сама.

Строителните работи по близо 3-километровия участък от газопровода бяха възобновени тези дни, след като германските власти разрешиха изграждането на газопровода да продължи.

Корабът „Академик Черский“ е достигнал района край бреговете на Полша, където има незавършен участък от „Северен поток 2“, съобщава на свой ред „Асошиейтед прес“. Още един руски кораб за полагане на тръби – „Фортуна“ – е отплавал от германското пристанище Висмар и очевидно ще се включи в довършването на потока.

„Северен поток-2“ е в крайна фаза на строителство. Той би удвоил доставките на руски природен газ през Балтийско море до Германия, най-силната икономика в Европа.

Противниците на проекта, сред които САЩ, Полша и Украйна, твърдят, че газопроводът щял осигури на Русия икономически контрол над Германия, докато германското правителство отрича политическите мотиви и се аргументира с големите ползи за икономиката на страната.

Според проектозакон, съгласуван преди два дни, американските конгресмени все още възнамеряват да засилят санкциите срещу „Северен поток-2“, но преди това ще се консултират с партньорските си страни от Европа. В момента се преговаря и с Берлин.

Очаква се всеки момент американската страна да се произнесе и по въпроса с „Турски поток“, наричан у нас „Балкански поток“, който трябва да мине през България.

През октомври САЩ обявиха, че гледат на „Балкански поток“ като продължение на руския проект „Турски поток“ и са готови да наложат санкции на фирмите, които участват в строителството на наша територия.

Премиерът Борисов обаче смята, че проектът е чисто български и финансиран със средства от нашата държава, затова всичко е наред и американците няма да изпълнят заканата си да тръгнат срещу своите съюзници в НАТО. Експерти обаче са на мнение, че Вашингтон ще се произнесе съвсем скоро и ще заплаши София със санкции.

А това означава, че американците налагат своите интереси за сметка на интересите на България.

Нещо повече. САЩ не само искат да спрат „Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“, за да ни лишат от приходи за транзита на газ, както и от евтин ток и природен газ. Те ще продължават да искат да им купуваме стогодишните оръжия, както и да плащаме скъпо и прескъпо за техния втечнен газ, който ще идва от другия край на Земното кълбо.

Ето това означава да си съюзник на САЩ. Нашата държава е обречена на гибел, за да могат в САЩ да продължават да живеят в охолство. Нека който иска такава „свобода“ и такъв „живот“ да се маха от България и да отива право при своите задокеански любимци.

За да не пречат на българския народ да се опита да оцелее. Естествено, пак с решаващата помощ на Русия. Защото Вашингтон вече ни е обрекъл на гибел.

Tagged

1 thought on “САЩ пресират Берлин и София да спрат руските газопроводи! Кремъл закова: Санкциите не струват, ще довършим газопроводите сами!

  1. Господа , знаете ли български език? Ако не нямате право да умопомрачавате сънародниците си с нововъведени английски думи! Защо пресирам вместо притискам? Защо погубвате всеки ден езика ни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *