Сговорът между Путин и Тръмп паникьоса глобалистите!

Свят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува символично изявление в събота, 25 април, съвместно с руския президент Владимир Путин, което предизвика спорове в администрацията на американския лидер и безпокойство в Конгреса.

Това пише вестник The Wall Street Journal, цитиран от Агенция „Фокус“.

Това необичайно изявление отдава чест на 75-годишнината от срещата на американските и съветските войски при река Елба на 25 април 1945 г.

Според тези, които са запознати с обстоятелствата, при подготовката на изявлението, като цяло страните са се опитали да подчертаят, че двете държави могат да преодолеят различията си в името на по-висша цел.

„Духът на Елба“ е пример за това как нашите страни могат да отхвърлят различията, да изградят доверие и да си сътрудничат в името на обща висша цел“, се казва в изявлението.

Това изявление обаче дойде, след като Пентагонът и Държавният департамент изразиха недоволство от действията на Русия, и на фона на факта, че много държавни служители все още сериозно се притесняват от намеренията на Москва. Представител на Съвета за национална сигурност отказа да коментира изявлението.

По-рано този месец, Пентагонът изрази недоволство от факта, че руските изтребители два пъти прелетяха на опасно разстояние до кораби от Военноморските сили на САЩ във въздушното пространство над Средиземно море, а представители на Министерството на отбраната обвиниха руските медии в разпространение на дезинформация за коронавируса.

През последните месеци Държавният департамент многократно изразява недоволството си от факта, че Русия оказва сериозна военна помощ на сирийския президент Башар Асад при провеждането на настъпателната операция в провинция Идлиб.

„Сигурна съм, че това е било руска инициатива“, каза Анджела Стен, бивш аналитик в разузнаването на САЩ и автор на книгата за руския президент „Светът на Путин“ (Putin’s World).

„Путин иска да получи потвърждение от САЩ, че днешна Русия, като Съветския съюз, е велика сила“, смята тя.

Сговорът между Путин и Тръмп предизвика опасения и сред някои конгресмени.

„Всички знаят странните симпатии на Тръмп към руския лидер, и че президентът непрекъснато държи връзка с Путин“, написа в „Туитър“ Елиът Енгел, председател на Представителния комитет по външни работи в Камарата на представителите и демократ от Ню Йорк.

Но някои привърженици на контрола над въоръжението одобриха това изявление.

„Вярно е, че двете страни празнуват тази историческа победа“, заяви Джо Чиринчионе, президент на организацията Ploughshares Fund, който подкрепя инициативите за контрол над въоръжението.

„Да, това служи на интересите на Путин, но това изявление може да послужи и на нашите интереси, ако ни помогне да „отхвърлим несъгласията“ и да си сътрудничим по ключови въпроси, предимно при удължаването на договора СТАРТ III (предложение за договор за контрол над стратегическите въоръжения между САЩ и Русия – бел. ред.)“.

Съществуващият договор, ограничаващ ядрените оръжия с далечно действие („Нов СTAРT“ – New START от анг.) изтича през февруари 2021 г.

Изявлението стана обект на спорове и в администрацията на Тръмп. Според източник, запознат с дискусиите в администрацията, някои служители са изразили загриженост, че това може да отмени строгите позиции на САЩ срещу Москва.

Съвместните изявления между президентите на двете страни по случай честването на срещата при Елба са рядко явление. През 2010 г. американският президент Барак Обама направи подобно изявление, последван от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев. Това се случи в момент, когато администрацията на Обама се опитваше да „възстанови“ отношенията с новия руски лидер, и малко след като и двете страни подписаха „Нов СТАРТ“.

Отношенията между САЩ с Русия съвсем не са гладки. По-рано Пентагонът нарече Русия и Китай своите основни противници, а миналата година САЩ се оттеглиха от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег на действие, обвинявайки Москва в разполагане на крилата ракета на своя територия в нарушение на договора. Руснаците опровергаха това твърдение.

Но от време на време, администрацията на Тръмп прави опити за сътрудничество с Москва. През последните няколко седмици Доналд Тръмп няколко пъти е разговарял с Владимир Путин на фона на опитите на САЩ да разрешат спора между Русия и Саудитска Арабия за производството на петрол, което доведе до увеличаване на предлагането на нефт на петролния пазар. Те също така обсъдиха кризата, свързана с пандемията от коронавируса и въпроса за контрола върху оръжията.

Според западни анализатори, Владимир Путин се опитва да увеличи доверието към себе си в очите на западните лидери и особено в очите на Тръмп, като демонстрира чрез петролната сделка, че Москва е способна да си сътрудничи с международната общност по време на кризата.

По-рано този месец руският посланик в САЩ обяви, че заради пандемията, планираните тържества с участието на руски и американски служители в чест на срещата при Елба ще бъдат отменени.

Освен това Владимир Путин преди няколко седмици покани Тръмп да дойде в Москва, за да отбележи Деня на победата във Втората световна война на 9 май, което трябваше да бъде първото официално посещение на американския лидер в Русия като президент. Но в крайна сметка Тръмп реши, че няма да отиде и ще изпрати в Москва за празненствата своя съветник по национална сигурност Робърт О’Брайън./Източник epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *