Секретарят на президента категоричен: Радев ще си свърши работата. Вече има списък на шарлатаните

България отблизо

Секретарят на президента Радев -Димитър Стоянов сложи в групата на „шарлатаните“ от ПП и премиера Денков.

 

Президентът Румен Радев ще изпълни конституционните си задължения при процедурата със свикването на консултациите и връчването на мандатите и няма да позволи да бъде укоряван, че прави нещо преднамерено, подчерта секретарят на държавният глава по въпросите за отбрана и сигурност и бивш министър на отбраната Димитър Стоянов в ефира на БНТ.

 

Стоянов изтъкна, че президентът не води войни с когото и да било, той има основна роля – защитава интересите на гражданите и на държавата. Това е неговото амплоа, той говори с факти и там където трябва да критикува го прави, дори и на премиера да не му харесва“, коментира Стоянов относно отношението на Радев към правителството.

По неговите думи президентът е коректив на действията на правителството, няма как да няма критики, особено когато става въпрос за провали в управлението.

Стоянов обаче посочи, че Радев е съжалил, че е дал вот на доверие на Кирил Петков и Асен Василев. И изрично подчерта, че част от групата на шарлатаните от ПП е и премиерът Денков.

 

По отношение на промените в Конституцията бившият министър на отбраната коментира, че не е редно да й се правят промени от парламент с едва 8% одобрение от народа. „Покажете ми едно име на един виден конституционалист, които така скоростно приеха промените, без никакво обществено обсъждане“, запита Димитър Стоянов.

 

„От 21 параграфа, президента е критикувал само 8. Атаката е заради хаоса, с едни двусмислени норми, на моменти и противоречиви“, отбеляза бившият служебен военен министър.

 

Стоянов обяви, че най-вероятно ще се води разговор в институцията как да постъпи Румен Радев, когато процедурата по избор на конституционен съдия от парламентарната квота стигне до него. Пред БНТ той припомни случая от края на 2012 г., когато тогавашният държавен глава Росен Плевнелиев бламира избора на Венета Марковска и не допусна тя да се закълне и да встъпи в длъжност.

 

Стоянов уточни, че ако избраният за конституционен съдия не положи клетва пред президента, това означава, че той все още не може да встъпи в длъжност.

 

„Тогава имаше дебат дали тези действия на президента Плевнелиев са конституционосъобразни. Вероятно такъв дебат ще стои и пред нас. Но нека първо Народното събрание да ги гласува“, уточни Стоянов.

 

Стоянов не успя да отговори защо все още Белазелков не е награден с орден „Стара планина“ от президента, въпреки че още през 2021 г. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го отличи със служебна благодарност и грамота, „личен почетен знак първа степен – златен“ и го предложи за ордена. Той само уточни, че подобни процедури отнемат време.

 

Димитър Стоянов уточни, че ако Радев реши да прави партиен проект, ще излезе и ще го каже сам. Явно страхът у управляващите е голям, щом говорят постоянно за такъв проблем. Те твърдят, че управлението им няма алтернатива, но алтернатива винаги има, коментира Стоянов темата за бъдеща президентска партия. Димитър Стоянов отказа всякакви подробности ще става ли движение „3 март“ политически проекта.

 

Димитър Стоянов оцени още работата на правителството по приемането на България в Шенген по въздух и море като „абсолютен провал“. По негови думи още през 2011 г. сме покрили условията, сега изведнъж се появили нови. „Това се направи само, за да могат правителството да си закачат „брошката на успеха“, каза той.

 

По думите му много е важно да се знае кой успя да върне темата за Шенген на масата на европейския съвет – това бе президентът Радев. 5-6 години тази тема бе заглъхнала, припомни бившият министър на отбраната и каза, че ако членството в свободното пространство е 3-4%, „здраве му кажи“.

 

„Ще има ли разполагане на чужди военни сили на територията на България трябва да се изясни от самия Тодор Тагарев, когато се върне“, посочи още Димитър Стоянов.

 

„Тази тема не е дискутирана с премиера, върховния главнокомандващ, не е дискутирана и в комисията по отбрана в НС“, припомни Стоянов.

По думите му Тагарев е имал желание да посети САЩ още през октомври, но е имало задължително условие да подпише договора за бойните машини „Страйкър“. Документът обаче беше подписан по-късно, съответно и визитата му се изместила.

 

Стоянов определи като необмислени думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море.

 

„Едни такива необмислени думи поставят в изключително сложна ситуация българи, пленен на един кораб и трябва много внимателно коментираме как и къде ще участваме и имаме ли мандат да говорим тези неща“.

 

Процедурата за ротацията ще мине съгласно Конституцията и преди връчването на мандата президентът ще проведе консултации с всички парламентарни групи – така Димитър Стоянов отговори на въпроса смята ли Румен Радев да саботира смяната на властта.

 

„Президентът ще го направи така, както изисква Конституцията и няма да даде повод на сглобката да го атакува по такъв начин за нарушаване на Конституцията“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *