Андрей Райчев: В ПП започна началото на края. Усмихнатите им лица са маски, които крият провала

България отблизо

Изборите свършиха, но неизвестните останаха. След анонсите на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и на Бойко Борисов подробностите не са много. Каква развръзка следва?

Андрей Райчев заяви в Панорама, че от миналите избори насам се води един и същи диалог. „От пусто – в празно.

 

„Продължаваме Промяната“ подценяват факта, че в самата им коалиция цъка часовник-бомба. Те не чуха репликата на Иван Костов – „за последен път не гласувам за вас – леви сте ми“. Те не виждат нюансите на (Христо) Иванов и говорят и от името на „Демократична България“. Според социолога те нямат план, което може само да им повлияе негативно и да губят повече на следващи избори. 

 

Това правителство е брак по сметки с отвращение. Няма никакво съмнение – то беше декларирано така. Някой да е казал, че на тези, които арестуваха Бойко Борисов им е простено? Това е принудено геополитическо правителство. Въпросът е кога ще свърши войната в Украйна и как.

 

Така без задръжки описа картината на политическата сцена  социологът Андрей Райчев пред БНТ.

 

„Преди година и половина се изказаха две мнения – „Украйна ще победи Русия“ и „военно решение няма“. Минаха две години – видимо, с просто око,  Радев е прав. Това е голямото събитие, което тече. Ако кажа вместо чернокож – негър и вместо ром – мангал – аз съм расист. Защо за руснаците могат да се наричат орки и това да няма последици?“, попита още Райчев.

 

Той каза, че донякъде е фен на това правителство, защото то решава един много сложен въпрос – как да се мине между силата на нелоялността към НАТО.

 

От своя страна, политологът Васил Гарнизов заяви, че ако войната в Украйна приключи, следват предсрочни избори, макар и не веднага. 

 

Любомир Аламанов подчерта, че победителят трябва да носи отговорност за управлението, но в публичното пространство отново се говори защо вторият нищо не е направил. „Всички трябва да поговорим за това как първият ще направи някакво правителство, вторият дали иска или не – това е негово право. Той може да иска да бъде конструктивна опозиция на ГЕРБ, защото БСП не беше хубава опозиция много дълго време“.

Според Кристиян Шкварек е добре коалицията ПП-ДБ да преглътне обидата и да подкрепи кабинет на ГЕРБ, защото на следващи избори ще загуби подкрепа. „Те са изгубили рекорден брой депутати от предишните избори спрямо сега. Има един мит за втората партия – в момента тя не е ПП, а „Възраждане“. В момента ПП всъщност имат 28 депутати, а ДБ – 26″.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *