Сергей Лавров предупреждава: Израел рискува да създаде страшна катастрофа

Свят

Бомбардирането на Газа от Израел противоречи на международното право и рискува да създаде катастрофа, която може да продължи десетилетия, ако не и векове.

 

Тази позиция изрази руският външен министър Сергей Лавров в интервю за беларуската държавна информационна агенция Белта. Акценти от интервюто представиха „Ройтерс“ и ТАСС.

 

„Въпреки че осъждаме тероризма, ние категорично не сме съгласни, че на него може да се отговаря, като се нарушават нормите на международното хуманитарно право, включително чрез безразборно използване на сила срещу цели, където има цивилни и заложници“, изтъкна Лавров.

По думите му е невъзможно групировката „Хамас“ да бъде унищожена, както Израел се заклела да направи – без да се унищожи Газа заедно с по-голямата част от нейното цивилно население.

„Ако Газа бъде унищожена и 2 милиона жители бъдат прогонени, както предлагат някои политици в Израел и в чужбина, това ще създаде катастрофа за много десетилетия, ако не и векове“, предупреди Лавров.

Според него е необходимо да се обявят хуманитарни програми за спасяване на населението под блокада.

 

Според руския първи дипломат резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изготвена от Русия съвместно с Китай и арабските страни, е насочена към постигането на точно тези цели, тъй като той се позовава на осигуряването на храна и топлинна енергия на хората в Газа. Ветото на САЩ обаче показа, „че тяхната задача включва подкрепата на Израел във всяко негово действие“, подчерта Лавров.

 

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че израелските въздушни удари по ивицата Газа са в нарушение на международното право и могат да породят катастрофа, която да трае с десетилетия, предаде Ройтерс.

Лавров направи това изказване – един от най-критичните коментари на Москва по отношение на Израел до момента – в интервю за Беларуската телеграфна агенция, публикувано днес. „Осъждаме тероризма, но категорично не сме съгласни, че на тероризма може да се отвръща с нарушаване на нормите на международното хуманитарно право, в това число чрез безразборно използване на сила срещу обекти, където се знае, че има цивилни, включително заложници“, каза Лавров.

 

„Необходимо е да се спре и да бъдат обявени хуманитарни програми за спасяване на подложеното на блокада население“, добави той.

 

Здравните власти в управляваната от „Хамас“ ивица Газа казаха вчера, че 7326 палестинци са били убити от началото на бомбардировките на Израел. Въздушните удари бяха нанесени в отговор на нападението на 7 октомври от бойци на „Хамас“ на израелска земя, при което бяха убити 1400 души, предимно цивилни. „Хамас“ взе и над 200 души за заложници.

Русия, която подкрепя идеята за незабавно спиране на огъня и уреждане на конфликта чрез обособяването на две отделни държави – израелска и палестинска – разгневи Израел, като покани делегация на „Хамас“ в Москва – решение, което защити вчера. „Хамас“ каза, че опитва да установи местоположението на 8 заложници в Газа по молба на Русия.

 

Лавров също така заяви, че Русия е в тесни контакти и с Израел.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *