Сергей Лавров разкри какво стана с чуждите наемници в Украйна и какви оръжия ще дава ЕС на Киев, за да достигне „сърцето на Русия“

Свят

В момента в Украйна са останали по-малко от половината чуждестранни наемници, заяви руският външен министър Сергей Лавров, говорейки на конференцията „Евромайдан: изгубеното десетилетие на Украйна“.

Сергей Лавров отбеляза, че чуждестранните наемници масово си тръгват от Украйна, ако са останали живи.

„От многото наемници, според нашите военни, а в Украйна е имало хиляди, са останали по-малко от половината. Останалите или си тръгнаха, или намериха своя безславен край“, каза руският външен министър Сергей Лавров.

По време на същата среща Сергей Лавров заяви, че Европейският съюз е изготвил препоръки за Украйна — че трябвало да се разчита на трансфера на оръжия с голям обсег на действие, за да се „достигне сърцето на Русия“.

Министерството на отбраната на Русия многократно е заявявало, че Украйна използва чуждестранни наемници като „пушечно месо“. Например в разговори с Асошиейтед прес чужденци признаха, че украинските военни имат лоша координация на бойното поле и шансовете за оцеляване в битки са ниски.

По-рано Чехия потвърди ликвидирането на четвърти гражданин, който е служил като наемник в Украйна. Министерството на външните работи на републиката уточни, че той е воювал в района на Авдеевка.

На 14 февруари колумбийските наемници от украинските въоръжени сили избягаха от бойното поле. Групата им беше подложена на масирана атака от руски дронове, от които „нямаше къде да се скрият“.

Голям процент от чуждестранните наемници съставят поляци и американци, но и те безславно отиват при Бандера по време на боевете.

Припомняме, че по-рано заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев заяви, че руската специална военна операция преследва целите на „сваляне на властите в Киев“, които изповядват „идеологията на неонацизма“, и пълното разоръжаване на въоръжените сили на Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *