СЗО: 31% от българите не искат ваксина срещу COVID, вярват в конспирации и че ще бъдат чипирани

България отблизо

31% от българите не искат да си поставят ваксината срещу COVID-19, показва проучване на Световната здравна организация, представено тази сутрин от доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Една от предпоставките за това е, че много българи вярват в конспиративни теории, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене, коментира той. Вярваме, че има тайни организации, които движат различни неща, например пандемията.

За доц. Околийски причините се коренят и в това, че у нас малко се е инвестирало в превенция, а повече в много по-скъпата клинична медицина. В същото време, най-важното е общественото здраве и рационалното мислене на хората – посочи той.

За съжаление обаче българинът става не по-рационално мислещ, а все по-мнителен, показват данните на СЗО от юли – октомври, а именно, че скептицизмът се е увеличил.

„Ще видим ноември как се променят нещата, когато има рязко увеличение на случаите. Дано това вразуми хората“, каза той.

Към скептицизма на хората вече се добавя и пандемичната умора, т.е. да живееш много дълго време в състоянието на криза.

Според доц. Околийски неспазването на мерките е знак за това, че „нещо с психиката ни скърца, чувстваме се тъжни, депресирани, хаотични сме и един от знаците за това е неспазването на мерките“.

Проучването на СЗО показва, че около 62% от българите изпитват безпомощност, 60% – страх. 75% усещат, че благосъстоянието им намалява, а това е директно свързано с начина, по който гледаме на себе си. Увеличава се домашното насилие, по думите на доц. Околийски говорим за „взрив на домашно насилие“, 17 жени са били убити вследствие на такова. Много високи са нивата и на употребата на алкохол и при жените, и при мъжете.

Налице е липса на разбиране, че има и други начини за справяне със стреса, а това сочи към липсата на здравно образование в училищата, коментира доц. Околийски. Друг недостатък в сегашната ситуация е, че НЗОК плаща само психиатрични услуги, а не психотерапевтични, от каквито все повече хора сега имат нужда.

Според доц. Околийски е добре да се намали цената на PCR теста, тъй като масовото тестване и изолацията на заразените са пътят към ограничаването на разпространението на коронавируса.

Той коментира и мерките у нас, но не в контекста добри или лоши са те. „Мерките трябва да се спазват. Няма смисъл да се затягат, ако не се спазват.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *