Силен сблъсък между Румен Радев и Тагарев. Президентът скочи на военния министър. Кой ще плаща 1 милион боеприпаси, пак ли народът?

България отблизо
Президентът Румен Радев се обяви категорично против присъединяването на България към европейската инициатива за осигуряване на 1 млн. боеприпаси за Украйна, известна още и като коалицията за снаряди.

„България не трябва да се намесва с оръжие в конфликта. Виждате, че той ескалира, че носи огромни рискове и поставя на изпитание нашите социални системи. Ако Министерски съвет вземе решението, ще бъде грешка. Не подкрепям“, обяви държавният глава пред журналисти.

 

Неговите изявления идват като контра за намеренията на военното министерство и на правителството България най-после да се включи в коалицията за снарядите за Украйна. Страната е една от много малкото, които през март не се включи в плана на ЕС, финансиран от Европейския механизъм за мир и който предвижда да се предаде 1 милион 155-милиметрови снаряди на Украйна, за да се защитава тя от агресията на

Новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обвини служебното правителство, че не е изпълнявало решението на Нардното събрание от 9 декември за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, а е изпълнявало указания на президента Румен

 

Преди дни военният министър Тодор Тагарев обяви, че България ще се присъедини към общоевропейската програма за доставка на боеприпаси за Украйна. Той добави, че България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда за борбата си с Русия.

 

България е всъщност сред само двете страни членки на ЕС, които не са се включили към общата поръчка за 155 мм снаряди за Украйна по линия на Европейската агенция за отбрана, като другата е Ирландия, която е военно неутрална. Дания, която си бе запазила правото за дерогация по военни въпроси, се присъедини в края на май.

 

„Ние много категорично възнамеряваме да се присъединим към тази коалиция“, каза Тагарев и добави, че вероятно ще можем да осигурим част от необходимите муниции за Украйна. Министърът добавя, че няма политическо решение, но със сигурност ще положи усилия и вярва, че ще се намери начин.

 

Още няколко дни по-късно зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви пред БНТ, че се подготвя решение на Министерския съвет, с което България ще заяви, че желае да участва в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 милион боеприпаси за Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *