Си Дзинпин към Владимир Путин: Готови сме, заедно с Москва, да изведем света по пътя на позитивното развитие!

Свят

Руският президент Владимир Путин осъди днес в разговор с китайския лидер Си Цзинпин опитите на Запада да създаде „еднополюсен свят“ и приветства „балансираната позиция“ на Пекин по отношение на войната в Украйна.

 

Путин и Си се срещнаха в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан.

Президентът на Русия Владимир Путин е заявил на китайския лидер Си Дзинпин, че Москва подкрепя политиката на Пекин за „Един Китай“, противопоставя се на „провокациите“ на Съединените щати в Тайванския пролив и цени „балансираната позиция“ на Китай по отношение на Украйна, предава Ройтерс.

Опитите за създаване на еднополюсен свят „са абсолютно неприемливи за огромното мнозинство държави на планетата“, е заявил руският президент.

Си Дзинпин от своя страна изрази готовността на Пекин, заедно с Москва, да „изиграят водеща роля“ в извеждането на света на „траектория на устойчиво и позитивно развитие“, предава ТАСС.

Опитите за създаване на еднополюсен свят напоследък придобиха напълно уродлива форма и са абсолютно неприемливи за огромното мнозинство държави на планетата„, е продължил Путин.

На свой ред Си Дзинпин е предупредил, че светът е изправен пред „колосални промени, безпрецедентни в историята“. Си Цзинпин заяви в приветствените си думи, че двете страни ще продължават „важния си стратегически диалог“. Той определи Русия и Китай като водещи световни сили, които дават на света “ повече стабилност“. Според него Китай и Русия са готови „да дадат пример за отговорна световна сила и да играят водеща роля в извеждането на такъв бързо променящ се свят по пътя на устойчиво и положително развитие“.

В излъчено по медиите изказване преди двустранната среща Путин каза на Си: „Ние високо ценим балансираната позиция на нашите китайски приятели, когато става въпрос за кризата в Украйна. Ние разбираме вашите въпроси и загриженост относно това. По време на днешната среща ние, разбира се, ще обясним нашата позиция.“

 

Путин потвърди ключовите позиции на Пекин в краткото публично изявление, обединявайки двете страни в отдавна разглеждан от анализаторите новосъздаващ се антиамерикански и антизападен съюз.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *