Скандално: „Промяната“ взривява властта с тежки удари срещу Радев

България отблизо

„Продължаваме промяната“ имат изненадващи идеи за промяна в Конституцията, като част от тях могат да се тълкуват като удар срещу президента Румен Радев.

На първо място е ограничаване на възможността за предсрочни избори. Идеята е в първата година от мандата на Народното събрание да не може да се свикат нови избори. Един от авторите на проекта е правосъдният министър Атанас Славов, като именно той обяви идеята. Целта е да не се достига до ситуация като от последните 2 години, или въртележка на избори.

 

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ще внесат отделни проекти за промени в основния закон, стана ясно след срещата им миналата седмица. А до края на юли ще се търси обединение на текстовете в общ законопроект. Ако се намери подкрепа от поне 180 гласа, то промените може да влязат в сила още през есента.

В същото време ако ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС разчитат само на своите 168 депутати, хоризонтът на промените може да се увеличи чак за догодина.

Премахване на служебно правителство също е в проекта на ПП-ДБ. Вместо това кабинетът в оставка остава да управлява с ограничени правомощия.

В момента служебното правителство се назначава от президента. Идеята за орязване на правомощията му дойде на дневен ред, след като за 2 години Румен Радев назначи четири служебни кабинета, а двата на Гълъб Донев реално управляваха повече от 300 дни.

Към момента идеите за промени на редовното правителство в служебно не се приема с одобрение от останалите формации.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *