Скандал разтресе тв. ефира. Политици се хванаха за гушите заради варварски отрязаната ръка. Народ, който събаря паметници, руши историята си!

България отблизо
Скандали на няколко фронта заляха българската аудитория, след като вчера започна премахването на Паметника на съветската армия от центъра на София. Късно снощи бе отрязана ръката на войника с „Шпагин“-а, а дейностите продължават и тази сутрин при засилено полицейско присъствие. Темата обаче предизвика ожесточени спорове между защитници и противници на паметника – дебат за историята, за значението му, за нуждата му.

Нямало правилна страна на историята, защото тя постоянно се променяла и едно правилно нещо сега, можело да се окаже неправилно в бъдеще. Български войници също са воювали на страната на Червената армия. Те не са изобразени на паметника, но това не значело, че не са войвали заедно с нея, заяви пред bTV историкът проф. Искра Баева. Според нея демонтажът на този паметник е „неуважение към историята“.

В ефира на телевизията бе още общинският съветник от БСП Борис Цветков.

Още преди 30 години трябваше да се случи. Не сме станали по-мъдри, а инямаме достатъчно кураж. Този паметник просто няма място в центъра на София, заяви поетът Едвин Сугарев.

„Този паметник трябва да бъде махнат, за да покажем, че имаме суверенно управление. Това е част от една голяма историческа лъжа. В никой учебник не пише, че съветската армия ни е окупирала“, заяви на свой ред инж. Иван Сотиров.

С него не се съгласи проф. Баева, която посочи, че в новите учебници пишело, че е имало съветска окупация. Тя обаче заяви още, че България е била на страната на нацистка Германия и този паметник напомнял именно за това.

„Само рушим. След като мавзолеят толкова пречеше, какво е направено там, има само изпочупени плочи“, посочи проф. Баева.

В Българската национална телевизия пък спорът сблъска Асен Генов и Александър Симов. Според Генов паметникът е „българската Берлинска стена“ и с демонтажа му ще започне процес на „лечение“ на обществото. Симов обаче не се съгласи и посочи, че на градската десница „все нещо й пречи“. Той също спомена мавзолея на Георги Димитров, на чието място не е изградено нищо. Явно това е общата теза.

Начинът, по който демонтират  паметника, приличал на Ислямска държава, която също събаряла паметници, заяви още Симов.

“Има много символи в България, които ни връщат към времето на червения терор. Уви, най-мощният символ на това време е БСП, която по никакъв начин не осъди това време…”, посочи Генов.

“Говорим неистини. Върнете се към 90-те години, за да видите какво е осъдила БСП. Клетката на Ислямска държава управлява България. Тя е с евроатлантически привкус”, допълни още Симов.

Tagged

2 thoughts on “Скандал разтресе тв. ефира. Политици се хванаха за гушите заради варварски отрязаната ръка. Народ, който събаря паметници, руши историята си!

  1. Кои сте вие бе изроди окупанти ли измекяри,лагери ли ,защо забравихте избитите хиляди антифашисти и отрязаните им глави които разнасяхте.Вие сте срам за България но има възмездие бъдете спокойни.

  2. „Браво“ на зглопката(Петков, Борисов, Пеевски ) Предлагам след като оправят този паметник да запОчнат и паметника на ШИПКА, После Плевенката панорама (Тази рожба на комунизъма) и така до края на света МЕРЗАВЦИ !!!!!!!!!Като нишо ще сътворят граждански бунт и ревалюция в НАШАТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *