След три часа заседание службите отсякоха: Няма непосредствена опасност за България от конфликта в Близкия Изток

България отблизо

В резултат от докладите на службите към момента няма пряка опасност за националната сигурност на страната, каза президентът Румен Радев след консултативната среща в президентството.

Той подчерта, че остава в сила предприетите от правителството мерки за превенция на риска.

 

Държавният глава поздрави българското правителство за бързата реакция за връщане на нашите сънародници от Израел. „Завършването на тази операция остава приоритетна задача“, категоричен е Радев.

„В същото време е налице тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови предизвикателства“, добави той.

 

 

„Ескалацията на въоръжения сблъсък между „Хизбула” и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни, с потенциално проникване на членове на терористични организации“, категоричен е Радев.

По думите му анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показва все по-широкото прилагане на технологии и решения, на продукти с военна и гражданска употреба, позволяващи съвсем нови способи за бойни действия и водещи до сериозни асиметрични ефекти.

Думата взе и премиерът акад. Николай Денков:

Кризите не започват от това, което се случва в Израел днес. Има война в Украйна от месеци. Газът бе спрян без предупреждение. Всичко това изискваше общо действие на институциите. Важно е в тези дискусии да се включат всички партии и партийни лидери“, призова Денков.

„Ще направя всичко, което зависи от мен, за да продължим този разговор, който започнахме днес и да го задълбоча с партньорите. Искам да припомня, че вече имахме две заседания на Съвета по сигурността към МС. В него участваха представители на президентската институция. Радвам се, за съжаление по тревожен повод, че намерихме начин да вдигнем диалога на това ниво, което трябва“, каза премиерът.

По думите му има дългосрочни задачи, които са нерешени от 10-15 години.

„Както стана дума днес на срещата, това не изисква някаква спешност. Няма нещо, което да е тревожно за днес и утре. Не е това причината за тази среща, а че ясно осъзнаваме, че трябва да работим заедно, за да направим България още по-ниско рискова за хората, които живеят тук“, завърши Денков.

В срещата участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *