Социолог шашна с откритие: „Българите живеят по-добре, обаче не го разбират!“

България отблизо

Икономическите данни показват, че българите живеят по-добре, заяви неочаквано  шефът на „Галъп“ Първан Симеонов.

Поне така било според статистиката.   Обективно погледнато, според  икономическите данни заплатите са повишени, пенсиите също, повишила се е покупателната способност, една трета от българите са почивали през лятото у нас и в чужбина и всичко това говори за повишен стандарт. И всичко това  показва, че българите живеят по-добре, обаче  хората субективно още не могат да го усетят.

Странно! Как така живеем добре, а не го усещаме е пълна загадка. Последни сме в ЕС по доходи, даже Албания ни задмина, но ние сме добре.

Токът и горивата са най-скъпи съотнесено с работната заплата, но иначе всичко си е добре.

Даже едни и същи стоки у нас струват повече, отколкото в европейските магазини, ама това е дребен проблем.

Важното е, че сме добре.

А защо не го усещаме е въпрос, който няма  нужда от отговор. Ние си знаем!

Отчуждението между политици и обществото е много  видимо и е суров  пример за това са постоянните изблици на популизъм от страна на управниците и опозицията.  Хората се ядосват непрекъснато, организират бунтове, чувстват се предадени и  се оглеждат за поредния нов политически играч. Те са готови да гласуват за всяка личност, която досега не е била в управлението и не ги е предавала.  Това се вижда в социологическите изследвания, но не до такава степен, че да се стигне да преврат и смяна на властта, допълни политологът.

Засега недоволството само клокочи.

До големи протести и предсрочни избори нямало да се стигне.

Българите били апатични, но живеят във време, когато отгоре е относително спокойно, но отдолу се заражда „мъртво вълнение, което можело да вземе  и политически жертви.“

Че как така?

Уж сме спокойни и доволни, отдолу мъртво вълнение.

Понеже народът живеел добре, нищо че не го усещал.

А ние пък имаме усещането, че Първанов се е изказал толкова витеевато, та накрая се оказва, че сам не е знаел какво иска да каже или по-точно не е казал цялата истина.

Защото как така живеем добре, я се вълнуваме и даже ще падат политически глави?

Сложно нещо е май социологията!

И за самите социолози.

Но пък добре платено.

И това обяснява всичко.

Автор Станислава Славова, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “Социолог шашна с откритие: „Българите живеят по-добре, обаче не го разбират!“

  1. Абе, идиот кой ти плати да напишеш тази гнусна статия? Ти шефе на “ КАЛЪП“ малоумен ли си. Били сме живеели Българите по добре, да живеят по добре такива слагам и като теб.

  2. Нека този роб да поясни понятието да живеят ХОРА по-добре! Един „почтен гражданин“ похарчил 2 милион за да излезе от затвора, а други, още по-почтени си строят затвори с басейни за по 15 милиона! А мнозинството са тези дето споделят всичко и нямат ключалки на вратите!

  3. ИДИОТ Е ТОЗИ СОЦИОЛОГ!!! Ако българите от чужбина спрат да пращат пари само два месеца, това е е крах за икономиката!!! Ако българите от чужбина се върнат, това ще е ОГРОМЕН СРИВ ВЪВ ВСИЧКО, защото безработицата ще бъде повече от 50%, а държавата ще трябва да плаща обезщетения и въобще…както казват някои :“ да закрием държавата“!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *