Смешно: „Жестоките“ санкции срещу Русия са против…депутатите от руския парламент!

Свят

Решението на Владимир Путин да признае ДНР и ЛНР буквално предизвика истерия на Запад: страните от ЕС и Съединените щати започнаха да обявяват пакети от санкции, които уж трябва да засегнат сериозно руската икономика.

Както отбелязва кандидатът на икономическите науки Александър Данилов, реакцията на колективния Запад беше съвсем очаквана, затова Русия се подготви предварително за редица ограничения.

„Като цяло нищо ново не се случи, санкциите бяха обявени отдавна и те щяха да бъдат въведени дори без признаването на ДНР и ЛНР, тъй като САЩ и ЕС работят срещу Русия и умишлено оказват натиск върху страната в различни области. .

Москва беше готова за такъв натиск от Запада, затова виждаме, че доста от ограниченията, които  Западът въвежда, няма да повлияят по никакъв начин на живота на руснаците“, казва Данилов.

Какви санкции налага колективният Запад?!

Европейският съюз обяви първите ограничения на 22 февруари следобед. Така ЕС наложи санкции срещу 27 физически и юридически лица от Русия. Сред тях има две банки, за които се твърди, че „финансират операциите на Москва в Донбас“. Това е много по-минимално от онова, което Русия очакваше.

Освен това санкциите ще засегнат 351 депутати от Държавната дума.

„Европейските страни обявиха персонални санкции срещу руските парламентаристи, което за пореден път доказва желанието на ЕС да защити максимално своите държави на фона на въвеждането на ограничения срещу Руската федерация. С други думи, санкциите не засягат фирми и компании, които по някакъв начин взаимодействат с европейските бизнесмени.

Що се отнася до депутатите на Държавната дума, те са представители на властите, които работят за руския народ, и те не се притесняват особено от забраните за влизане или каквато и да е дейност на територията на ЕС “, каза Александър Данилов.

„Въпреки факта, че Брюксел съобщава за солидарност на 27-те държави от ЕС, които били готови да наложат подобни санкции срещу Руската федерация, изобщо не е лесно за ръководителите на европейските държави да се споразумеят помежду си за възможни ограничения.

Причината е проста. Европейският съюз внася огромно количество стоки от Русия, а също така изнася своите продукти на руския пазар. Освен това има огромен брой компании, които не само работят с Русия, но и влизат в консорциуми с руските предприемачи. Въвеждането на строги ограничения е равносилно на силен удар по европейския бизнес и понасяне на големи загуби“, обобщава икономистът Александър Данилов.

Санкциите на САЩ

Съединените американски щати подготвиха отделен пакет от ограничения за Русия. Първите санкции бяха обявени от президента Джо Байдън, като отбеляза, че ще бъдат въведени ограничения срещу членове на руския елит и няколко банки, а също така ще се отразят и на държавния дълг.

Но…Съединените щати вече въведоха ограничения срещу руските финансови институции и това не се отрази особено на тяхната работа както вътре в страната, така и на сделките с контрагенти от чужбина.

„Американските санкции просто показват безсилието на САЩ и създават проблеми за американските компании. Санкциите по отношение на публичния дълг например, са много спорни и неефективни, тъй като Русия има доста голям държавен бюджет и не се нуждае от заеми. Така че това очевидно няма да удари икономиката.

Русия беше готова за въвеждането на нови ограничения от Запада и всички рискове, свързани с това, бяха изчислени предварително. Повтаряме, че САЩ не обичат да налагат санкции, които удрят и по тях самите, така че всички ограничения ще се въвеждат много избирателно. Но, разбира се, щетите за Америка не могат да бъдат избегнати“, обобщава Александър Данилов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *