Изненада: Донецка и Луганска области се присъединяват към ДНР и ЛНР!

Свят

Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин заяви, че въпросът с връщането на Донбаските републики в историческите граници на бившите Донецка и Луганска области може би ще се реши „от само себе си“. Той обаче подчерта, че ръководствата и жителите на републиките предпочитат това да се случи по мирен път.

„Ситуацията е такава, че въпросът може да се реши от само себе си, иска ни се това да стане по мирен път“, изтъкна Пушилин на пресконференция.

На 22 февруари, ден след като подписа указите за признаване независимостта на ДНР и ЛНР, президентът на Русия Владимир Путин изтъкна, че Москва е признала конституциите на двете републики, в които са указани техните граници – а именно, бившите Донецка и Луганска области.

Припомняме, че Владимир Путин не прави нищо необмислено. И щом е признал в указите си границите на бившите Донецка и Луганска области като граници на Донецката и Луганската народни републики, значи така ще стане.

„Русия, признавайки тези републики, призна и всички техни документи, включително конституциите им, където тези граници са указани“, изтъкна Путин. Президентът отбеляза, че Москва разчита всички спорни въпроси по границите на ДНР и ЛНР да се решат по пътя на преговорите, което сега е невъзможно, но в бъдеще може да се получи.

А ако с преговори не се получи, народните републики възнамеряват да организират референдум, на който населението на двете области да се произнесе дали иска да влезе в състава на двете народни републики, за да се извърши всичко по законите на справедливостта, както и по международните изисквания.

Припомняме, че основната част от населението на двете области се състои от рускоезично население, което отдавна иска да се присъедини към Руската федерация.

Ръководителят на ДНР добави, че двете републики са добре осведомени за видовете техника и въоръжението на украинските войски.

„Ние напълно осъзнаваме заплахата, която представляват новите оръжия, доставени в Украйна в последво време“, подчерта Пушилин.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *