Социолог: Доверието в кабинета е 20%. Въпросът е може ли такова мнозинство да променя Конституцията

България отблизо
Големият проблем е може ли мнозинство с около 20% доверие да променя Конституцията. Трябва ли въобще да се променя Конституцията? Тя не бива да се пипа конюнктурно.

Това заяви пред Българската национална телевизия социологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

 

На вчерашното заседание на Народното събрание на първо четене минаха промените в Конституцията.

 

Те бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. „Възраждане“, БСП и ИТН гласуваха против. Промените бяха първо гласувани на 6 октомври, но тогава не събраха три четвърти от гласовете и процедурата не тръгна по т.нар. “бърза писта”. В проектозакона се предвижда в частта за съдебната власт Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два органа – Съдийски съвет и Прокурорски съвет. Другата огромна промяна е свързана в института на главния прокурор.

 

Предвиждат се още промени по отношение служебните правителства. Вносителите предлагат президентът да може да назначава за служебен министър-председател ръководителите на три от основните институции в страната – председателят на Народното събрание, председателят на Конституционния съд или управителят на БНБ и парламентът да не бъде разпускан, а да продължи работата си.

 

В текстовете с промените е записано, че Народното събрание избира регулаторите и контролните органи чрез изслушване на кандидатите, ограничаване на броя на последователните мандати. Освен това – със закон може да се предвиди решенията за избор да се приемат с квалифицирано мнозинство.

 

 

Отвъд съдебната реформа, която в България означава да назидаваме прокуратурата, отвъд това да променяме конституцията е една тежка популистка формула, която никой не разбира“, допълни той.

„Правителството няма голяма подкрепа и резултатът са всички противоборства, на които ставаме свидетели. Няма как в такава ситуация ние да имаме достатъчно доверие. То стои на една критична граница и не пада под нея – около 20% е доверието към кабинета. Политическото напрежение се пренася в обществото – нараства усещането, че държавата не се движи в правилна посока. Има танц – една крачка напред, две назад“, допълни Добромир Живков от „Маркет линкс“.

По думите му конституционните промени са голямото изпитание за коалицията и обществото ще се успокои, че основната му задача ще е изпълнена поне до момента, ако те се случат по цивилизован начин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *