Путин попари Запада: Никой не може да ни спре!

Свят

Никакви ограничения от онези, които се опитват да запазят за себе си някои предимства няма да могат да ни спрат. Никой няма да може да ни спре или да забави развитието на Русия. Световните икономически отношения се променят, старият модел на глобализация се заменя с многополюсен модел.

САЩ експлоатират дори своите съюзници, както и други участници в световната икономика. Западът се опитва изкуствено да ограничи растежа на „световната периферия“, която използваше като колония, заяви президентът на Русия Владимир Путин в рамките на форума „Русия зове!“.

В рамките на изказването си пред форума Путин окачестви западната финансова система като „технологично остаряла“ и изтъкна, че Русия, който беше изключена от платежната система СУИФТ, е доказала, че може да преодолява всякакви предизвикателства.

Според Путин „монополът на големите западни банки“ ще приключи в близките години заради технологичната революция, предаде БТА. „Западната финансова система отдавна лежи на стари лаври и е свикнала с „монопола и изключителността си“, както с липсата на алтернативи до такава степен, че не променя нищо и става архаична“, заключи руският президент.

Суверенитетът е ключът към развитието

Светът навлезе в епоха на драматични промени и предизвикателства не само за отделни компании и индустрии, но и за цели държави и региони по света, отбеляза руският лидер.

„Само една силна, стабилна – искам да подчертая и да наблегна на това – суверенна държава ще може успешно да премине този етап и да се превърне в един от центровете на растеж на новата световна икономика“, заяви президентът.

Западът разрушава системата, която е изградил

Путин отбеляза, че днес западните държави в икономическите отношения действат на принципа „свое – чуждо“, при което чуждият може да бъде ограбен, а активите му – блокирани, отнети или ликвидирани, което се потвърждава от ситуацията със „Северен поток“.

„Очевидно е, че тези действия разрушават системата на финансовите, търговските и икономическите отношения, която е изграждана в продължение на десетилетия, включително – и преди всичко, разбира се – от самия Запад“, добави руският лидер.

Темповете на растеж на БВП са по-високи, отколкото преди санкциите Въпреки натиска на санкциите икономиката на страната се развива, заяви Путин. През първите десет месеца на годината БВП е нараснал с 3,2%, като днес той вече е по-висок, отколкото преди атаката на санкциите. В края на годината експертите очакват показателят да достигне 3,5 процента. Основните несуровинни отрасли заемат все по-голям дял в структурата на икономиката, добави държавният глава. “ „На потребителския пазар стъпка по стъпка се отказваме от наложените услуги на марките и посредниците. Всъщност се занимаваме с активно развитие на собствения си пазар, това, разбира се, води до системни положителни резултати.“ Руският президент Владимир Путин Владимир Путин Путин отбеляза, че заплатите в Русия са се увеличили със седем процента, а реалните доходи – с 4,4 процента. Президентът нарече състоянието на финансовата система като цяло абсолютно нормално и здравословно. Той допълни, че дори прогнозираният в началото на годината бюджетен дефицит няма да бъде катастрофа предвид ниския дълг. Държавният глава подчерта, че властите виждат какви проблеми съществуват в икономиката и какви задачи все още трябва да се решават.

Въпреки външния натиск, броят на чуждестранните компании, работещи в Русия, по-скоро се е увеличил, отколкото намалял от 2022 г. насам. Путин добави, че е научил за това с изненада. Към 1 март 2022 г. в страната са били регистрирани 24,1 хил. чуждестранни организации, а към 1 ноември 2023 г. те са били с почти 1,5 хил. повече – 25,6 хил. Това показва, че те са готови и желаят да работят в Русия, добави президентът.

Източници: Риа Новости, dnes.dir.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *