Социолог ни смая: БСП ще победи, но ГЕРБ ще има повече кметове!

България отблизо

Колкото и да се надяват, ГЕРБ нямат шанс да повторят рекордния си успех от предишните местни избори. Сега опозицията е много по-обединена и ще постигне по-голям резултат. Въпреки това обаче, сумарно ГЕРБ ще имат повече кметове.

Това заяви социологът Васил Тончев от социологическа агенция „Сова Харис“.

Преди четири години ситуацията беше съвсем различна. Сега опозицията е много по-обединена и при всички случаи ще получи много по-добър резултат. Под опозиция визирам главно БСП в сравнение с това, което беше на предишните избори. Не би било възможно сега ГЕРБ да спечели почти всички областни градове, без тези в смесените райони. Редовете ще бъдат много по-шарени и опозицията ще достигне до много по-значими позиции в местната власт. Вероятният победител в изборите ще бъде ГЕРБ, но във всички случаи не по предишния начин, ще има значително отстъпление от позициите.

Според Тончев, избирателната активност ще бъде в рамките на очакваното. Традиционно на парламентарни избори у нас гласуват около 60% от реалните избиратели. На европейски избори е доста по-ниска активността – 40 и под 40%, докато на местни избори нивото обикновено е около 50%, където са и президентските. Мисля, че и този път няма да има изключение от утвърдените практики. Средно около 50% от хората ще гласуват, като на местата с оспорван балотаж интересът и активността на хората се повишава. В страната ще бъде доста различно, но средностатистически не очаквам тези избори да правят някакво изключение от вече утвърдените традиции.

За да стигне опозицията до балотаж, ще има голямо политическо инженерство. Партии с несъвместими позиции ще се обединяват, но доколко това ще повлияе на техните избиратели и доколко ще ги накара да гласуват в избраната от тяхната партия посока, е един много голям въпрос. Понеже партиите могат да си правят коалиционни споразумения, но избирателите имат свои виждания и предпочитания. Затова е много интересно какво точно ще се случи на тези избори. Все пак, партиите не бива да пренебрегват традиционните нагласи на своите членове и симпатизанти.

Що се отнася до балотажа между Фандъкова и Манолова, аз не смятам, че той е застрашен от кандидатурите на Сидеров и Джамбазки, заяви Васил Тончев, цитиран от dnes.dir.bg. Тези две имена безспорно са утвърдени и ще водят до някакво повишаване на резултата на техните листи, но в София освен това е Ивайло Калфин, Георги Кадиев, включително и внукът на Тодор Живков – Тодор Славков. Тоест, цялата тази палитра, като съвкупност, ще събере значителен вот, който според мен ще предопредели това, че в София ще има балотаж между безспорните лидери Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Мисля, че Фандъкова влиза като фаворит, включително и заради подкрепата от ГЕРБ, но не смятам, че изборите са предрешени. Особено в балотаж, мисля, че Манолова може да направи силна кампания. Изходът ще бъде в резултат на кампанията, която тепърва ще протече. Затова отсега не може да се каже кой е с най-големи шансове и кой би бил евентуалният победител. Мисля, че това, което предложи Фандъкова като програма, като виждане, е една доста добра концепция. На базата и на познаването на проблемите на града, и на визията й за развитие. Но не съм убеден доколко хората са склонни да четат, да вникнат, преди да дават оценка. Все пак избори се печелят с обещания, избори се печелят с очертаване на перспектива за бъдеще. В това отношение мисля, че Мая Манолова е доста добра. Все пак мажоритарният елемент при нея е най-силен, а тя, като омбудсман, успя да накара една институция, която беше в сянка и неактивна, да заработи ефективно и много по-добре. Това е някаква гаранция, че би могла да внесе някаква промяна и на общинския терен. Така че аргументите и на двете са силни. Която от тях успее да убеди хората в по-голяма степен, тя ще стане победител. Но това сега не можем да кажем, трябва да мине кампанията, за да може да се оцени.

А що се отнася до десницата, ще има разделение на гласовете. Тези, които са организирани и по-силно причислени към Демократична България и към партийните структури, ще отидат в по-голяма степен против ГЕРБ. Докато тези, които са по-независими и все пак идеологически следват своите предпочитания, в по-голяма степен биха отишли при Фандъкова. Така че гласовете, специално на градската десница, ще бъдат разполовени. В София Манолова има друг резерв – на хора, които изразяват по-десни симпатии. Много протести и движения получиха подкрепа от Мая Манолова. Да не забравяме, че в София само през последните 10 години са дошли едно 200-250 хил. души от провинцията и че вече съставът на столичани е доста по-различен.

Но пак повтарям, че този вот ще се реши не толкова от политическите шмекерии, колкото от предпочитанията на избирателите. Стига, разбира се, те да решат по-масово да излязат да гласуват в изборния ден. Защото иначе ще надделеят практиките на купения вот, на корпоративното гласуване и на шмекериите при броенето на гласове и бюлетини.

istinata.net                                                         

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *