Социолог попари партиите на протеста. Новото правителство зависело от Слави, а той пък от…Борисов!

България отблизо

След изявлението на Трифонов се напълни с конспиративни теории. Тук няма нищо подобно. Имаме дежа вю. Абсолютно същото видяхме преди година на протеста. Тогава пак се разделиха и всеки започна да протестира на различни места. Протестът се раздели преди да изпълни задачата си.

Това коментира в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

„Има страшен писък от обидените – ДБ и ИМВ.  Трифонов ги постави в ужасната ситуация със собствените си ръце да удушат собственото си бебе. И сега или трябва да удушат парламента си и да идат на избори, или да приемат неговата доминация”, каза още той.

„Разделението на протестърите дава субектност на Борисов. Съдбата на правителството зависи само от Борисов. Ако това се внесе, той натиска копчето и то е на власт. В следващия момент не вдигат ръка и ИТН падат от власт. Не мисля, че Трифонов съзнава това. Много рано отпразнуваха победата”, каза още Райчев.

Един от проблемите с ранното представяне на номинациите за министри на Райчев вижда в това, че сега всички са се съсредоточили върху фигурата на Николай Василев – предложен за премиер. А всъщност това, което Слави Трифонов е предложил, е един кабинет от зам.-министри – може да притежават експертиза, но не са политици.

Идеята, че специалист ще ни оправи, ако е на власт, е принципно погрешна“, подчерта Райчев.

По думите му е напълно възможно, дори и кабинетът на ИТН да мине, във всеки един момент да се озовем пред още едни избори и да правим избори 2 в 1 – парламентарни и президентски.

Според политолога Слави Василев намеренията на Трифонов са били да предложи кабинет, който да бъде подкрепен.

„Трифонов не желае да влиза в договорки, но българският парламентаризъм не работи така”, посочи той.

„Вероятността да идем на избори е много голяма. Кабинет на ГЕРБ няма да бъде подкрепен, предложен от БСП кабинет също няма да мине. Съмнявам се, че те ще предложат служебния кабинет, че Нинова ще предложи друг за премиер освен себе си”, прогнозира още Василев.

Според социолога Румяна Коларова, ако Борисов иска да унищожи Слави, трябва да го накара да иде на трети избори. Тогава нямало да има рязко противопоставяне на партии на протеста и партии на статуквото.

По думите й, голямата илюзия на протестните партии е, че могат да постигнат парламентарно мнозинство.

„Партийната ни система е стабилна. Те трябва да се договорят помежду си. Тук не става дума кой ще вземе властта, а да се договорят.

4 партии са необходими, за да има мнозинство. Ако искаме във фрагментиран парламент да се формира правителство, това е начинът навсякъде по света”, подчерта тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *