Президентът Радев разкри какво ще предприемат българските дипломати зад граница!

България отблизо

Президентът Румен Радев открои като първостепенна задача пред българските дипломати отстояването на интересите на българските общности зад граница.

Днес в София той взе участие в отбелязването на Деня на дипломатическата служба, съобщиха от президентството. В събитието в резиденция „Бояна“, домакин на което е министърът на външните работи Светлан Стоев, участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят Стефан Янев, представители на служебното правителство, български дипломати и представители на дипломатическия корпус в България.

„Свидетели сме на динамични промени в политическия, обществения и културния живот в нашите общества. Това променя и предизвикателствата пред българската дипломация, призвана да отстоява националния интерес и да реализира основните цели на външната ни политика.“ – заяви президентът Радев.

В приветствието си той пожела на българските дипломати да продължат да съхраняват и развиват богатите традиции и постижения на външната ни политика и да постигат резултати в името на България. Като постижения на дипломатическата ни служба Румен Радев открои развитието на редица европейски политики, усилията за изпълнение на приоритетите на ЕС за дигитална и зелена трансформация на обществата. „Вие участвахте активно във формирането на нова ефективна европейска политика, да защитавате нашите интереси и да ги отстоявате за бъдещето на България и на Европа“, обърна се той към дипломатите.

Държавният глава призова и за продължаване на подкрепата за ускорена европейска интеграция на нашите съседи от Западните Балкани, при стриктно спазване на Копенхагенските критерии за членство в ЕС.

„Мисията ни като дипломати е да служим на Република България и на българските граждани, на защитата на техните национални интереси. На българската дипломация е поверена високата отговорност да отстоява националните интереси в международен и регионален план и в двустранните отношения, за оптимално позициониране на страната ни навсякъде по света.“ – заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев и се обърна с благодарност към представителите на Министерството на външните работи и на изпълнителната власт днес и през годините за усилията им да подобряват ресурсната обезпеченост, ефективността и справедливостта в системата на българската дипломация.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *