Социолог шашна с прогноза: ИТН е новият ГЕРБ! Никоя партия няма да може, нито ще иска да им попречи. Друг обаче предрече нещо много лошо на Слави

България отблизо

Кабинетът, който Слави Трифонов представи, ще бъде предложен в НС. Според мен ще бъде гласуван. Това вероятно ще е следващото редовно правителство. Това мнение изрази пред БНТ политологът Димитър Ганев.

„Ако съберете демографския профил на ГЕРБ и този на ИТН, ще получите избирателя на ГЕРБ през 2009 г. Това не са същите хора. Този демографски профил гласуваха през 2009 г. за Борисов и за ГЕРБ. И когато се чудим защо това е същия тип, защо се говори по същия начин… Тези хора чувстват представителството си през такъв тип лидери”, добави той.

Що се отнася до това дали правителството на ИТН ще бъде подкрепено в парламента, Ганев попита: „Има ли партия в момента в страната, която иска нови избори? Ако другите партии нямат интерес от предсрочни избори, защо да не подкрепят кабинета и да се явят на предсрочни избори, когато могат да свалят този кабинет след 3-4 месеца?”.

„Нинова иска ли да иде на нови избори, след като 3 месеца има по-нисък резултат? Манолова дали ще влезе в парламента при нови избори? А ГЕРБ имат ли интерес от предсрочни избори заедно с президентските?”, добави той.

„В парламента сега ще е политическият екшън”, прогнозира още политологът.

Според колегата му Димитър Аврамов минаваме от режим на неофициална в официална политическа чалга.

„Това прилича на кабинет НДСВ, по-скоро прилича на статукво. Слави предлагат правителство на малцинството и казва, че няма нещо като малцинство и мнозинство. Политиката е сериозно нещо, не може всеки да си говори всякакви неща”, отсече той и добави, че коалиции за постигане на цели са най-хубавото нещо в демокрацията.

„Със сигурност има правила на играта и политически етикет. Изборите са за НС, а не за кефа на Слави Трифонов да обяви, или да не обяви правителство, т.е. изчакваш резултатите”, каза още Аврамов.

Според него, кабинетът на Трифонов има шанс да мине, „колкото и този, който аз ще ви разпиша след 15 минути”.

„Нито една от политическите сили няма разумни обяснения, ако приеме този кабинет. Защо ви е кабинет на човек, който продължава да говори в „аз” форма? Протестите бяха израз на „ние”, а получаваме „аз” герой”, каза още той.

„Нещата, които правим и логиката на развитие на обществото диктува друг вид на политическо поведение”, заяви Аврамов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *