Социоложка разкри кой може да направи ново правителство и ще има ли пак избори!

България отблизо

Няма как това правителство да продължи да управлява като правителство на малцинството и да търси 12 души. Този брак още в създаването му е счупен и нямаше как да продължи. Ще имаме продължение на тази агония 1-2 месеца, коментира пред Нова нюз социологът Евелина Славкова.

„Бави се подаването на оставките на останалите двама министри. След това те трябва да бъдат гласувани, но не виждам желание. Кой ще ги гласува е големият въпрос. Кой ще бъде големият ентусиаст, който да се включи в този счупен брак и да продължи агонията.

 

В момента в агония живеят и останалите политически партии. Защото всеки се страхува от всеки, че в един момент кърпата ще бъде хвърлена по всяка една от темите, за които се знае, че е проблемна. Още при създаването на този брак говорехме, че има проблемни точки, без да калкулираме войната в Украйна. Няма изненада“, добави тя.

По думите й, няма изненада, че Слави най-импулсивно, а може би и премислено, е решил да напусне коалицията.

„Много тежки обвинения се чуха и от ИТН, и от ПП, политическият език се свали до много ниско ниво обвиненията създаваха усещания, че си говорят хора, които са се скарали на улицата. Това показва облика на цялата коалицията”, каза още Славкова.

„Повече от ясно е, че животът на правителството ще бъде изчерпан след няколко месеца. Можеш да управляваш като правителство на малцинството, ако е много спокойна ситуацията”, посочи социоложката.

Според нея нито ПП могат да съставят нов кабинет в рамките на този парламент, нито ГЕРБ.

Тя изключи възможността и ИТН да направят кабинет. „Не се знае дали ще стигне до тях мандатът, най-вероятно президентът ще го даде на ДБ. Не мисля, че някой има потенциал да направи кабинет в рамките на това НС.

Третият вариант е отиване на предсрочни избори. Той е най-вероятният. Какво следва след това – няма да има кой знае какво раздвижване, най-много партията на Стефан Янев да влезе.

Ако се иде на предсрочни избори и „Възраждане” вдигне резултата си, ставайки втора или трета политическа сила, дали няма това да направи ГЕРБ по-приемлива в очите на останалите формации?

„Възраждане” може да се яви елементът, който да направи приемливи политически формации, които в очите на хората изглеждат неприемливи. Те са възможността да се реабилитират ГЕРБ и дори ДПС, че да наблюдаваме много интересни коалиции”, посочи в заключение тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *