Социолози казаха възможно ли е да се състави правителство и кои са евентуалните участници в него!

България отблизо

В създалата се ситуация след изборите социолозите предричат четворна коалиция.

Боряна Димитрова и Първан Симеонов смятат, че в нея ще влязат – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП, съобщи БНТ.

Победителят „Продължаваме промяната“ е привлякъл най-много гласове от „Има такъв народ“ и „Демократична България“, но и от БСП. Другата нова партия „Възраждане“ пък е разчитала на собствени гласове.

„Продължаваме промяната“ е направила сериозен пробив на изборите, смята социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова. Преди изборите изследванията са показвали около 16 % за тях, а са се оказали- 25. Избирателите на партията са млади хора и висшисти.

Според „Алфа рисърч“ за „Продължаваме промяната“ са гласували 4 % от гласоподавателите на ГЕРБ на предишните избори. Гласували са 33 % от избирателите на „Има такъв народ“ , 29% от тези на „Демократична България“ и дори 11 % от привържениците на БСП.

Дали е машинното гласуване, дали е Covid-19, дали е вътрешна причина на БСП, „Продължаваме промяната“ успя в последните дни, нещо което не признаваха и самите симпатизанти на БСП, да дръпне хора и от БСП„, казва Димитрова.

Според Първан Сименов от „Галъп“ „Продължаваме промяната“ е всмукала цялата енергия на останалите партии в това пространство. Вътрешната опозиция на БСП също, според него, е работела за Кирил Петков и Асен Василев. Колкото до коалиционно правителството – според Симеонов такова ще има.

„Това са партиите на промяната, има ясен мандат от вчера. Мнозина очаквахме да няма много ясен мандат, защото ще има и силен ГЕРБ и силно желание за промяна. Да, има силен ГЕРБ, но желанието за промяна е по-силното, очевидно преобладаващо, тоест мандата е съвсем ясен. Партиите на промяната от третия път трябва да съставят нещо“, казва Симеонов.

Правителство ще има, смята и Боряна Димитрова. Според нея “ Продължаваме промяната “ умее да комуникира и ще успее да привлече партиите около себе си. Най-вероятна е четворната коалиция.

„Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, ДБ и по всяка вероятност няма да им стигнат, ще трябва да привлекат вероятно и БСП“, прогнозира Боряна Димитрова.

Колкото до другата нова партия в парламента, „Възраждане“, според „Галъп“, основният вот тук идва от по-млади, протестно ориентирани хора. Повече от половината от вота за „Възраждане“ идва от избиратели, които и през лятото са гласували за партията. Има и такива, гласували за „Има такъв народ “ и БСП.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *