Социолози шашнаха електората! Вижте какъв неочакван балотаж се очертава в София!

България отблизо

Със старта на кампанията за местни избори 2019 г. „Барометър България“ проведе телефонно проучване на електоралните нагласи на избирателите в пет български града.

Интервюирани са 1900 български граждани с избирателни права, жители на общините София, Бургас, Русе, Велико Търново и Пещера. Проведеното по това време изследване (26 септември – 3 октомври) показва нагласите на избирателите преди те да бъдат повлияни от предизборната кампания на политическите сили. Впоследствие склонността на гласоподавателите да подкрепят един или друг кандидат може да се промени. Трябва да се има предвид, че обикновено заявилите желание да гласуват в старта на кампанията са представители на твърдия електорат на партиите. На анкетирани са зададени следните въпроси: „Ще гласувате ли на предстоящите местни избори?“ и „Кой кандидат-кмет във вашия град ще подкрепите на предстоящите местни избори?“

 

Резултатите от проучването на „Барометър България“ в София, проведено преди официалното започване на кампанията, показват, че има трима фаворити за кмет на столицата, като със сигурност ще има балотаж. Единият от участниците очаквано ще бъде сегашният кмет Йорданка Фандъкова, за която 27,2% от анкетираните заявяват готовност да гласуват на първи тур.

Оказва се обаче, че основната интрига на предстоящите избори ще е вторият участник на балотажа, който към момента не е толкова ясен. Мая Манолова печели подкрепата на 19% от анкетираните, а Ангел Джамбазки, който се включи в кметската надпревара относително по-късно, е с почти изравнени позиции с кандидатката на левите партии и има подкрепата на 18,3% от респондентите.

Борислав Игнатов остава по-надалеч в надпреварата с 5,9%. Все още 13,4% от анкетираните се колебаят към кого да насочат гласовете си. Така обявените нагласи на столичани показват, че за втори тур в София балотаж ще има, като възможните сценарии за два: Йорданка Фандъкова – Мая Манолова или Йорданка Фандъкова – Ангел Джамбазки.

Че кога се кандидатира Джамбазки, кога стигна до балотаж?

За това питайте социолозите.

Ние вдигаме ръце!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *