Става страшно: Руските „Искандер“ и С-400 вече са на бойно дежурство в Беларус!

Свят

Тактическите ракетни комплекси „Искандер“ и системите за противовъздушна отбрана С-400, разположени от Русия в Беларус, са напълно готови да изпълняват задачите си, съобщи високопоставен представител на министерството на отбраната в Минск, цитиран от Ройтерс.

„Нашите военнослужещи и разчети преминаха пълен курс на обучение в съвместните военно-учебни центрове на въоръжените сили на Русия и Беларус“, заяви интервю за телевизионния канал СТВ Леонид Касински, началник на главното управление за идеологическа работа към беларуското министерство на отбраната. „Към днешния ден тези образци въоръжение („Искандер“ и комплексите С-400) са на бойно дежурство и са напълно готови да изпълняват задачите, за които са предназначени.“

Засега не е ясно колко комплекса „Искандер“, които могат да носят ядрени бойни глави, са разположени в Беларус. През юни руският президент Владимир Путин обяви, че ще достави на Минск комплекси „Искандер“ и зенитно-ракетни комплекси С-400.

През февруари руските войски използваха Беларус като плацдарм за атака срещу Киев, а през последните месеци се наблюдава засилена съвместна руско-беларуска военна активност.

Мобилните ракетни комплекси „Искандер-М“, наричани от НАТО с кодовото име „Стоун“ („камък“), замениха съветските „Скъд“. Двете ракети с управляемо насочване на комплексите „Искандер-М“ са с обсег до 500 км и могат да носят конвенционална и ядрена бойна глава.

Обсегът им достига навътре в територията на съседните на Беларус Украйна и натовската членка Полша, която е в много обтегнати отношения с Минск.

С-400 е руски мобилен зенитно-ракетен комплекс земя-въздух, който може да се използва срещу самолети, безпилотни летателни апарати, както и срещу крилати и балистични ракети.

Касински добави, че продължава обучението на летателния и летателно-технически състав на беларуските военновъздушни сили за самолетите, преоборудвани да носят „специални авиационни боеприпаси“.
(БТА)

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *