Става страшно: Тайнствена и изключително мощна руска система за електронна война занули НАТО

Свят

Над западната част на Черно море и крайбрежието на Румъния беше регистрирано изключително мощно и продължително излъчване на неизвестна система за РЕБ (радиоелектронна борба), която е била използвана за потискане на разузнавателните и радарни системи на НАТО.

 

И понеже толкова мощна система за радиоелектронна битка има само в Русия, то става ясно, че системата е руска, и че Кремъл, без особени трудности, занули НАТО в огромен периметър.

Руското електронно заглушаване се оказа толкова мощно, че работата на сателитите над огромен регион също беше нарушена, пишат чуждите агенции.

Необичайната работа на системи за електронна борба над Черно море и Румъния е записана от сателити.

Така над западната част на Черно море и крайбрежието на Румъния в четвъртък беше регистрирана изключително мощна операция на уж неизвестни, а всъщност руски, системи за РЕБ.

Те както изглежда, са били използвани за потискане на разузнавателните и радарни системи на НАТО и причиняване на смущения в работата на сателитите над огромен регион.

Съдейки по нарушената работа на спътниците, електронното заглушаване е извършено приблизително от северната част на Черно море.

В същото време зоната на покритие на руския комплекс за РЕБ се оказа наистина голяма – мъртвата зона беше фиксирана от границите на Румъния и Унгария на запад, до средиземноморските граници на Турция на юг, а също и до границите на Грузия на изток.

Приблизителният радиус на покритие на комплекса за радиоелектронна борба или няколко системи беше около 900 километра.

Мащабният срив в работата на сателити и системи за идентификация на самолети е бил констатиран малко преди последната голяма руска ракетна атака срещу Украйна.

Зоната на заглушаване с радиус от около 900 километра, показва, че е действала изключително мощна система за електронна война за потискане на разузнавателните самолети на НАТО преди руските ракетни удари

Към момента е известно, че в този район има изключително сериозни проблеми с достъпа до GPS. В същото време се наблюдават сериозни статични смущения на различни диапазони.

Трябва да се отбележи, че по това време авиацията на НАТО действа близо до границите на Украйна. Това подсказва, че заглушаването е било целенасочено.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *