Стефан Янев: Влизам в политиката, защото България е пред поредна национална катастрофа!

България отблизо

Бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев събра Инициативен комитет за учредяване на партията си в столичен хотел.

Той изведе основния стимул, за да пристъпи към партийното строителство: „Страната е пред поредна национална катастрофа“.

„Днес поставяме началото на нашето институционално и организационно включване в българската политика с нашето име и основна цел – „Български възход“, заяви той при учредяването.

„Поредната партия, ще каже някой. Не, това не е поредната партия, а автентична организация, която ще изпълни със съдържание своята основна роля да бъде мост между гражданите и органите на държавната власт. Ние не се страхуваме от поемането на пълната политическа отговорност за бъдещето на страната“, декларира Янев. Той подчерта, че идеята за създаването на формацията не е самоцел, а в името на утрешния ден, който е все по-неясен и несигурен.

Янев заяви, че „днешното събитие за нас не е самоцел“. „Не го правим заради его, слава, престиж, всеки от нас е намерил своята реализация, всички тук сме доказани професионалисти в своите области и няма какво на кого да доказваме. Ясно осъзнаваме, че спасението поотделно вече не е решение. Родината ни е изправена пред множество кризи. Тя повече не може да се уповава на хора, които не са способни или не искат да погледнат реалността в очите“, каза Янев.

„Обществено-политическата ни и социално-икономическата ни система са пред пълен крах, обществото ни е на ръба на социалния взрив, а сигурността ни е функция на добрата воля на външни фактори, защото политически аматьори от всички цветове и лагери се упражняваха върху нея, превръщайки ги в симулатор на собствената си неспособност и тежка политическа безотговорност“, подчерта той и изведе необходимостта от набелязване на ефективни решения във всички сфери.

„Външната политика следва да е насочена към запазване на политическата независимост чрез търсене на необходимите баланси“, подчерта бившият министър на отбраната, чиято оставка поиска премиерът Кирил Петков.

„Не можем повече да толерираме тази политическа безотговорност, тази некомпетентност, този безумен авантюризъм, който ни води към дъното. Нека да го кажем директно – ние сме пред поредна национална катастрофа, а дори не сме във война“, отчете Янев.

До него като учредители в Инициативния комитет се наредиха бившата му заместничка в Министерството на отбраната Ралица Симеонова, служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, проф. Пламен Моллов, бивш депутат от НДСВ и председател на земеделската комисия в НС, бивш шеф на БАБХ и експредседател на Националната лозаро-винарска камара.

В екипа на Стефан Янев е още анализаторът на процесите на Балканите – Николай Коев, дългогодишен кореспондент на БТА в Скопие и Белград. В Инициативния комитет „Български възход“ влезе и синът на ген. лейт. Атанас Самандов. Георги Самандов беше заместник-министър на енергетиката в служебния кабинет на Янев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *