Стефан Янев каза възможно ли е служебното правителство да стане редовно!

България отблизо

Няма невъзможни неща, когато се отнася до добруването на българските граждани. Теоретично е възможно служебното правителство да се превърне в редовно. Практически дали ще стане, е въпрос на допълнителни ходове, които предстои да видим.

Рано е да обсъждаме засега този сценарий. Нека да видим първият мандат дали ще се реализира. Надявам се по време на разговорите в парламента и на дебатите, които ще протекат, народните представители да бъдат достатъчно убедителни и критични по отношение на това, което се предлага в първия мандат“.

Това отговори премиерът Стефан Янев при посещението си в Плиска, на въпрос има ли конституционна възможност служебното правителство да продължи да изпълнява функциите си, но вече като редовно.

„Всичко е възможно, стига да бъде организирано на базата на принципи и приоритети. Служебният кабинет е съставен под ръководството на президента Радев и функционира на базата на негов указ, но съставът на служебният кабинет не е монолитен. Тези хора не са свързани с някакво задължение да се движат винаги заедно и всеки е свободен да решава какво иска и какво не иска в даден момент“, добави той.

Ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемност и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление, каза той.

 

„Ето защо са важни условията и принципите, на базата на които ще функционира дадено правителство, независимо кое е то. Неслучайно от позицията, която заемам, от известно време говоря за принципни положения. Не съм критичен, надявам се. Не се опитвам да обвинявам нито политици, нито партии. Разбирам, че търсят компромиси и възможности и се надявам да бъдат успешни в намирането на такива. Принципно, обаче, нещата изглеждат по различен начин. Начинът за сглобяване на такъв вид плаващи мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той“, заяви Янев.

„Ако не се реализира първият мандат и се стигне до предложение служебното правителство да стане редовно, което би могло да е предложение на третия проучвателен мандат, това означава, че за реализирането на подобен сценарии, е необходимо да се мине точно през такъв период на изясняване на приоритети, подготовка на евентуално споразумение – коалиционно или на друг принцип на база на търсене на парламентарна подкрепа, за да бъдат ясни както приоритетите, така и срокът на действие, както и какъв тип политики и програма ще изпълнява този кабинет.

Имаме готовност да продължим да бъдем и служебен кабинет. Това каза служебният министър-председател Стефан Янев, предаде агенция „Фокус“.

 

„Да, ние имаме готовност да продължим да бъдем служебен кабинет. За българските граждани това може би не е най-добрият вариант, но важното е да се спази интересът на гражданите. Ако в момента в този парламент партиите не са в състояние да излъчат кабинет, логиката е да се отиде на предсрочни избори“, посочи Янев.

Актуализацията на бюджета е наложителна и е отговорност на депутатите в Народното събрание да преценят дали и как да я приемат, каза министър-председателят Стефан Янев.

 

„Проектът за актуализация на бюджета вече е внесен в парламента от служебното правителство, във връзка с няколкото кризи, които се развиват пред очите ни – и по отношение на здравната криза, и по отношение на отделни сектори в икономиката. Вече стана въпрос и в дебатите в парламента за кризата по отношение на енергийната система на страната, ситуацията с пожарите, заради които, макар и към момента овладени, не можем утре да преценим накъде ще духне вятърът и коя друга част на България ще пламне, така че още веднъж призовавам всички български граждани за бдителност.

 

Всички тези фактори означават, че актуализацията на бюджета е наложителна. Такъв призив отправихме и вчера след едно работно съвещание при президента по отношение на очакванията за влошаване на здравната обстановка в страната“, посочи Янев.

Предложеният бюджет като актуализация предвижда пари в много сектори, които реално ги има. Събираемостта е добра, но по закон служебното правителство не може да харчи тези пари, които се събират. С актуализацията на държавния бюджет, на НЗОК и на НОИ ще бъдат осигурени онези допълнителни средства, които са необходими както за функционирането на здравната система в случай на задълбочаване на кризата, която буквално чука на вратата, така и по отношение на необходимата допълнителна помощ към бизнеса и пенсионерите, също в резултат на кризата.

 

Всички тези неща са достатъчно добре разписани и е отговорност на депутатите в Народното събрание да преценят дали и как да приемат тази актуализация“, добави той.

Без актуализация държавата ще продължи да функционира, но без тези допълнителни средства, за които хората като че ли бяха свикнали, че са даденост. Не мога да преценя каква ще бъде нагласата на депутатите. Те имат право да бъдат критични към отделни редове от това, което се предлага, но това е тяхната отговорност – с дебат между тях да преценят кое е най-доброто за страната и кое е необходимо да се направи“, уточни премиерът.

 

Непреходността на българския дух и на българската история трябва да бъде споделяна и предавана на поколенията, каза Янев при посещението си в Плиска. Той заяви, че се радва, че вижда толкова много поддръжници на българските традиции.

„Наш дълг е да знаем историята си, да почитаме това, което са оставили нашите предци, да го носим през времето и да го завещаем на нашите деца. Важно е, възпитателно е и е хубаво да го има“, посочи премиерът.

„Надявам се, че всички хора са обединени около тези ценности, които споделяме всички заедно, че непреходността на българския дух и на българската история трябва да бъде споделяна и предавана на поколенията“, допълни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *