Стефан Янев критикува ИТН за съставянето на правителство: Хората трябва да знаят какво се случва!

България отблизо

Остро критична позиция изрази служебният министър-председател Стефан Янев на начина на съставяне на правителството на ИТН, за скритите механизми, по които са избрани кандидатите за министри и за липсващите публичност и прозрачност в действията на партията на Слави Трифонов.

 

Осезаемо е усещането, че политическите процеси не протичат по обичайната си демократична логика, каза в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер ген. Стефан Янев.

 

Янев подчерта, че гражданите имат право да знаят кой определя приоритетите и постовете в потенциалния нов кабинет, предложен от „Има такъв народ“.

 

„Трябва да разберат и логиката как се провеждат политическите консултации и как те ще доведат до формирането на работещо парламентарно мнозинство“, посочи Стефан Янев.

Служебният министър-председател добави, че връзката между партиите и избирателите е изключително важна. По думите му тя трябва да е ясна и ефективна. В противен случай – политиците ще бъдат наказани от българите на следващи избори. Янев призова за последователност в политическото говорене.

Той съобщи още, че предлага сформирането на междуведомствена работна група под ръководството на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност, която да изработи нов Закон за управление на кризи.

„В началото на юли проведохме извънредно заседание на Съвета по сигурност, на което констатирахме редица дефицити в съществуващата уредба и начина на процедиране и управление на този съвет. В тази връзка с моя заповед назначихме две работни групи, които подготвиха анализи.

 

Един от тези анализи на една от работните групи, председателствана от председателя на ДАНС, е подготвила анализ на досега съществуващата нормативна уредба и предложение за изменения в нея. Днес ще предложим на вниманието на Министерски съвет именно този анализ за вземане на решение за по-нататъшни стъпки.

Днешната ни задача е да приемем този анализ, предложените промени в него относно съществуващите закони или по-конкретно в Закона за функциониране на системата за национална сигурност ще бъдат публикувани до края на седмицата за обществено обсъждане“, коментира още Стефан Янев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *