Стефан Янев отново твърд: Не ни трябват войски на НАТО в България. Не искаме напрежение!

България отблизо
Без възможност за журналистически въпроси и с кратко експозе бяха представени решенията на изпълнителната власт след днешното заседание на Министерския съвет за конфликта с Украйна. Военният министър Стефан Янев представи доклад пред колегите си в кабинета, а пред медиите стана ясно, че България ще направи стъпка към развитие на собствения си отбранителен потенциал.

По думите на Янев ще се подготви батальонна бойна група от български войски.

 

„В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който сме готови да заявим в рамките на НАТО, преследваме развитие на собствен отбранителен потенциал и търсим начин да компенсираме дефицитите“, посочи още Янев.

 

+Българската стратегия е в посока деескалация на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и да се използват абсолютно всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен“, посочи Кирил Петков.

 

Отбранителната стратегия на страната ни ще се фокусира на база българската армия. Това означаав български войски, българско командване е реално българско военно лидерство, посочи още премиерът.

 

Той коментира, че през годините българската армия не е била добре финансирана и не е подпомогната по правилния начин, което е довело до ясно изразени дефицити. Приоритет ще бъде инвестиции в армията точно в тези дефицити, а не самоцелно купуване на техника.

 

„От началото на месец декември българската държава последователно отстоява на всички дипломатически форуми и формати, както и в телефонни разговори възможността за намиране на дипломатическо решение на проблема. Тези усилия ще продължат. Надяваме се, че конфликтът може да бъде решен по този начин. Това, което министърът на отбраната каза, е важно, защото дипломатическото говорене е важно да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с нужните отбранителни способности“, посочи Генчовска пред журналисти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *