Плевнелиев се намеси в Конституцията и скочи срещу Радев, бил от дълбоката държава

България отблизо

„Няма коалиция между ГЕРБ – СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, има единодействие, решава се съдбата на България. Нещата са много по-сложи и важни от гледна точка на историческа значимост, отколкото си мислим“.

 

Така бившият президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев определи сегашното ротационно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

В предаването „Събуди се“ по NOVA той коментира, че решенията ще се вземат трудно и тежко, но настоящият резултат – това, че България все пак има редовно правителство, Плевнелиев отдава и на усилията на контактната група, в която преди месеци участваха самият той и Соломон Паси – основател и президент на Атлантическия клуб в България.

За Радев

„Радев е проект на дълбоката държава. Около него има само агенти на „Държавна сигурност“. Стратегическият му съвет се управлява от агент на „Държавна сигурност“ с прякор Майстора“, коментира още президентът от 2012 г. до 2017 година.

„Дълбоката държава винаги в България се е изразявала от връзките на комунистическите тайни служби с Москва. Големият шок в парламента на проевропейските сили дойде тогава, когато видяха абсолютното взаимодействие между Радев, главния прокурор, службите, „Възраждане“ и БСП“, смята Плевнелиев.

По повод излизането на държавния глава Румен Радев от пленарна зала след гласуването на кабинета „Денков-Габриел“ и начина, по който връчи проучвателния мандат на Денков, Плевнелиев коментира:

„На президента не му прави чест да излезе по време на химна или да не подаде ръка на Денков. Тази безсмислена война не отива на един държавен глава. През тези шест години той неведнъж наруши Конституцията“. 

„Москва иска да постигне две неща със своята тежка дълбока хибридна операция в България. Първо, да бъдем отклонени от всякаква форма на европейска интеграция. Второ, България трябва да не бъде допусната да бъде партньор на демократичния свят – говоря за войната в Украйна“, каза още Росен Плевнелиев.

Като много важна цел пред редовния кабинет той посочи „да се удържи до еврозоната“. Така според бившия държавен глава ще се скъса с „дълбоката държава“ и ще се скъсат всякакви връзки. Според него обаче ще бъде направен опит България да остане в периферията.

За реформата в конституцията

Според Плевнелиев институтът на служебен кабинет прекъсва нишката между две демократично избрани правителства. Почти никъде няма модел на служебно правителство, посочи той и коментира, че е разумно правителството в оставка да остане на власт до следващия редовен кабинет. Коментарът му идва след като на дневен ред партиите поставиха и идеята за отпадане на служебния кабинет.

Плевнелиев смята, че конституционната реформа не може да бъде отлагана повече и се обяви за това да се приключи и с дейността на вицепрезидента.

„Ако ще се прави реформа на конституцията, може да се реши въпросът с вицепрезидента, каквато позиция по думите му няма в много държави. Ако се случи нещо с президента, то председателят на Народното събрание може да поеме тези функции за два-три месеца“, смята Плевнелиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *