Стефан Янев отсече коя е основната задача на служебното правителство предсказа неочаквани новини за локдауна!

България отблизо

Опазване живота на хората е основна задача на служебния кабинет. Всички усилия са насочени към това да не се стига до локдаун. Това беше заложено още при първия ни служебен кабинет.

 

Това заяви служебният премиер Стефан Янев във “Властта говори! Открито”, организирано интервю на живо във фейсбук, по време на което се задават въпроси на гражданите.

По думите му целта е бизнесът да продължи да работи. С въвеждането на “зеления сертификат” пък освен ваксините, се предвижда и тестване, което може да открие скритата заболеваемост.

“Първите данни, че този пик на заболеваемостта може би е в процес на овладяване, на достигане до някакво плато, това предстои да се потвърди следващите дни”, заяви още Янев.

“Усилията на служебния кабинет са били именно в посока да се възстановява бизнеса. Обявяването на допълнителните мерки може би изглежда закъсняло. Аз съм съгласен и самокритикувах нашите действия за краткия период на предупреждения, но стремежът е бил държавата да е максимално отворена, но да не се пренебрегват и мерките за здравето на хората”, коментира също премиерът.

Той е убеден, че отговорността е лична, но и обществена.

Връщат ли се учениците в клас?

Стефан Янев не даде категоричен отговор за връщането на децата в клас. Предстои да се реши кои тестове ще се използват за учениците. Той каза, че ако родители се възпротивят на тестването, имат право да оставят децата си онлайн.

„Утре предстои отварянето на офертите за типа тестове. След като се види в какви срокове може да стане тази доставка, предполагам, че до следващите 10 дни учениците ще могат да се върнат в клас“, аргументира се той.

(НЕ)Ваксини

„Не задължаваме никого да се ваксинира. Това е въпрос на личен избор. За „зеления сертификат“ няма натиск отвън“, каза Янев“. Но посочи, че това е практика в чужбина.

„Ваксините са безплатни. Знаем достатъчно добре, още от времето, когато нямаше ваксини, всички бяхме уплашени и държавите преминаваха към локдаун. Ваксината е единственият медицински препарат, който предпазва от тежко протичане и до голяма степен – от повторно заразяване“, коментира още Янев.

„Дали българите са недоверчиви – аз няма да коментирам. Да, аз съм ваксиниран. Това е осъзнат избор още през май месец. Не съм сметнал да го обявявам публично. Никога не е стоял въпросът за задължителна ваксинация“, отбеляза премиерът.

Антитела и „зелен сертификат“

В Австрия и Швейцария има признаване на антитела, но в световен мащаб – не. Дискутира се въпросът дали антителата да се признават за преболедуване и да се дава „зелен сертификат“ за това, който обаче ще важи само в рамките на страната. Стефан Янев каза, че експертите обсъждат въпроса, но не иска да предрича решението. „Това решение не е политическо“, каза той.

Избори в пандемия

Янев подчерта, че няма как да се променя начинът на гласуване под натиска на пандемията.

“Правителството и ЦИК работи съвместно за цялостната подготовка. Изборите ще бъдат проведени както е планирано – на 14.11”, потвърди той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *