Премиерът Стефан Янев каза нещо категорично за цената на тока! Ето какво ни трябва!

България отблизо

Крайно време е най-после да седнат на една маса специалисти от всеки род и вид, които претендират, че разбират от ядрена енергетика. Ние нямаме яснота дали искаме или не искаме развитие на ядрената енергетика. Всички тези въпроси се нуждаят от отговори. Затова трябва час по-скоро да се направи необходимото и да започне експертен разговор по условията на проекта на АЕЦ „Белене“, който проект е стигнал доникъде.

 

Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерски съвет, посветен на мерките за енергетиката.

Служебното правителство целенасочено работи в посока гарантиране на евтина електрическа енергия за всички потребители. Ако експерти, политици и обществото са единодушни, че ни трябва евтин ток, то ние можем да постигнем цена, която да бъде дори по-добре от тази, която се постига в рамките на ЕС.

Темата с цената на електрическата енергия е актуална вече цяло лято. От няколко месеца непрекъснато се говори по тази тема и се търси решение, уточни Янев.

В последните 2 месеца България има най-ниските цени в рамките на ЕС, изтъкна служебният премиер. Високите цени се дължали на икономическия подем след пандемията и на международни фактори, на които не може пряко да се влияе, обясни Стефан Янев. Спазвайки правилата, разликите в цените не могат да бъдат драстични. Благодарение на усилията на правителството до момента успяваме да запазим най-ниските цени в ЕС, увери служебният премиер.

Въпреки това Стефан Янев търси вътрешните механизми за подобряване на координацията и ефективността на българската система за електропроизводство. В тази посока били направени поредица от съвещанията, след които всички се обединили в няколко мерки за бизнеса и потребителите. Мерките са насочени в областта на:

Първата мярка е темата с финансовите компенсациите.

Разработена е схема с КЕВР, а възможността за такъв тип компенсации за предстоящите зимни месеци е те бъдат заложени в бюджет 2021. Това обаче ще наложи още една актуализация на бюджета. Стефан Янев се надява новоизбраният парламент да се занимае с тази тема, възможно да се прецени, че е необходима актуализация на бюджета за тази година. Без актуализация не може да има преразпределение на средствата. Финансовият ресурс от тези компенсации ще бъдат от държавата и единственото особено е, че трябва да стане разплащането през държавния бюджет. Около 600 – 660 млн. лв. ще бъдат необходими за компенсация на небитовите потребите, заяви в отговор на въпрос финансовият министър.

Втората дългосрочна мярка е разработване и утвърждаване на национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за държавна помощ и намаляване на тежестта на цената за въглеродните емисии.

Третата мярка е, че Министерство на финансите съвместно с Министерство на икономиката и Българската фондова борса да разработи механизъм, който да работи за балансиране на производители и търговци, което да създаде гъвкав пазар.

Заедно с дългосрочните мерки ще има и краткосрочни мерки. БЕХ и МЕ ще предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти, които директно да търгуват на борсата.

Предстои засилване на регулаторния контрол на КЕВР. По подобен начин ще бъдат изследвани и предложени корекции в правилата на енергийната борса, в методиката за образуване на цена. Всички мерки се очакват да дадат успокояване и пазарът на електрическата енергия да бъде по-адекватен на всичко, което се случва около нас, надява се Стефан Янев.

Обмисля се и още един пакет от мерки за публичните предприятия, за които обаче служебното правителство все още не е готово.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *