Стойчо Стойчев хвърли бомба: Радев ще участва в изборите, може да подкрепи Манолова или Радева да направи партия!

България отблизо

„Дата от една страна е хубаво да се определи. Но март месец е много рисков. И тази рисковост не се оправдава с нищо. Прилича на макроновата работа, когато проведе избори през пролетта и това доведе до пик на пандемията.  Нищо не налага бързането с нашите избори“.

Това заявява политологът доц. Стойчо Стойчев пред ПИК.

Според анализатора, епидемиолозите трябва да кажат какво ще стане с пандемията до март.

„Но доколкото познаваме стила на Радев, той няма да отстъпи от думата си. Той не води диалог. Не прави компромиси.  От една страна това е хубаво. Но от друга, той не е обяснил своите детайлни позиции. Румен Радев се възползва от правото си да говори като държавен глава. Но не разговаря с правителството. Казва „Махайте се. Пък тогава аз ще видя какво ще правя“. Както казах, не е диалогичен“, коментира Стойчев.

Според оценката му март е избран от президента, защото има сезонност в народното недоволство и то се проявява през февруари и март.

„Хората са празнували Коледа и Нова Година. През януари има много именни дни, големи празници. Хората са преяли и препили. Точно през януари идват и най-големите сметки за плащане. И хората започват да негодуват. Като се има предвид и болестта, на народа му идва в повече. И започва да негодува. Срещу кого? Разбира се, срещу правителството.  Румен Радев иска да използва именно това народно недоволство“, счита университетският преподавател.

Според Стойчев страната ни отдавна е в перманентна предизборна кампания.

„Не е клише да се каже. Полемиката обикновено се води в зависимост от скандала на седмицата. В пандемията обаче политиците гледат много-много да не се набиват на очи. Кампания по места няма да има. Тя ще бъде по интернет. Той скъсява много разстоянията“, каза Стойчев, според когото големите партии ще продължават да са видими, а за малките е по-трудно.

„Партията на Мая Манолова ще изчезне. Тях ги няма в интернет, защото нямат армия, която да пуска лайфове. Самата Мая Манолова няма рефлекс за това, няма и такова публично поведение. Няма и пари за медийно присъствие. Отровното трио още по време на протестите беше съмнително как такива хора си зарязаха доходоносните професии и отидоха да правят протести. Едва ли е от чист идеализъм. С този бюджет, който имаха през лятото, не могат да направят широка предизборна кампания.  Освен ако  не намерят кой да ляга по улиците. Аз съм убеден в тяхната безскрупулност. Ако може да инсценират народно недоволство, ще го направят. Ако не успеят, ще изчезнат“, прогнозира политологът.

Стойчев е категоричен, че Радев ще участва в изборите – ще припознае някоя партия или коалиция от партии.

„Възможно е да подкрепи платформата на Мая Манолова. Ще каже, че я подкрепя, защото партията ѝ е от честни хора, които с Отровното трио са направили протести срещу властта. Ето я синергията. А може и Деси Радева да направи партия… Защо не? Партията на Марешки е все от хора от неговия офис. Той само на тях се доверява. Защо Радев да не се довери на жена си. А тя, както знаем, е амбициозна. В България няма дебат, хората не си говорят, а се надвикват. Прогонваме умерените от терена и оставяме агитките, които отиват да бият заради самия мач“, казва анализаторът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *