Странни маневри: Мария Габриел порица Борисов и защити Денков

България отблизо
По повод споровете за предстоящо пътуване на правителствени представители до САЩ вицепремиерът Мария Габриел заяви, че не вижда защо трябва то да се поставя под съмнение. Вчера нападки по тази линия към премиера акад. Николай Денков дойдоха от партията на Габриел – ГЕРБ, и то от лидера ѝ Бойко Борисов.

Критиките на Борисов са, че предстоящото пътуване на акад. Денков до САЩ е твърде разхищаващо средства.

 

Денков пък обясни,  че е съвсем естествено, след като Борисов като министър-председател е пътувал до САЩ, това да прави и премиерът сега. „Уверявам ви, че няма да отида на пътуване, което не си струва по отношение съдържанието на разговорите. Аз съм министър-председател на България и ще пътувам като такъв“.

 

На въпрос, свързан с предстоящата ротация в ръководството на правителството, тя отговори така. „Трябва да има ясен механизъм по отношение на номинациите, номинираните да бъдат с безупречни експертни и морални качества. Този процес трябва да се ускори“, добави вицепремиерът по повод очакваните смени.

 

„Имаме споразумение, в което ясно е казано след ротацията кой какъв ще бъде. Външно министерство също ще бъде оценявано, искам да видя обективност и признаване на фактите“, настоя Габриел. Тя изрази очакване да бъдат отчетени усилията за модернизиране на дипломатическата служба. „Искам да видя, че това ще продължи, то е свързано с мотивацията на хората от министерството и с това да отстояват приоритетите на външната политика на България“, добави тя.

 

„За мен е важно България да продължи да бъде приета добре навсякъде“, заяви вицепремиерът Мария Габриел, която участва днес в работно заседание на външните министри от ЕС в Брюксел.

 

По темите на днешното заседание в Брюксел тя отбеляза, че България е изключително твърда в подкрепата си за Украйна. Вицепремиерът съобщи, че нашата страна ще подкрепи общите поръчки за боеприпаси.

 

По нейните думи България подкрепя виждането, че е време за повече усилия за създаване на положителен дневен ред между ЕС и Турция.

 

България остава за решение с две държави, посочи тя по отношение на обстановката в Близкия изток, Израел и Газа. Обезпокоени сме за случващото се с агенцията на ООН за бежанците, очакваме възможно най-бързо разследване и поемане на отговорност, допълни Габриел.

 

Африка е стратегически партньор за България, трябва да имаме диалог с държавите от континента. Подкрепям идеята да се даде по-добра видимост на европейските проекти там, има нужда от допълнителни усилия, посочи вицепремиерът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *