Страховит руски изтребител с ракети „Кинжал“ се появи в Украйна, Киев в паника

Свят

Многофункционалният свръхзвуков изтребител-бомбардировач Су-34 е използвал хиперзвукова ракета „Кинжал“ по време на военните действия в Украйна, съобщава източник от руското военно ведомство.

„Самолетът Су-34 използва хиперзвукова ракета „Кинжал“ по време на Специалната военна операция. Първият екипаж, който успешно изпълни подобна задача, беше награден с държавни награди“, заяви още той, предава „Фокус“.

По всяка вероятност тази бойна задача е била унищожаването на командния център на НАТО в Украйна. И понеже тази задача бе изпълнена с изключителна прецизност и точност, сега Киев се плаши само от мисълта, че на никого не е известно коя ще е следващата цел на „Кинжалите“. Защото те не се шегуват, срещу тях няма измислена противовъздушна отбрана и попаденията им са смъртоносни.

„Кинжал“ е най-новият руски комплекс с хиперзвукови аеробалистични ракети. Носител на ракетите е специално оборудваният за целта прехващач МиГ-31К. Освен това по-рано беше съобщено, че стратегическите бомбардировачи Ту-22М3 и изтребителите-бомбардировачи Су-34 също трябва да бъдат оборудвани с ракетите.

Кратките характеристики на ракетната система „Кинжал“ бяха посочени от руския президент Владимир Путин в речта му пред Федералното събрание на 1 март 2018 г.: скоростта е 10 пъти скоростта на звука; обхват – повече от две хиляди км; ракетата маневрира във всички участъци от траекторията, което й позволява да преодолее всички системи за противовъздушна и противоракетна отбрана; може да бъде оборудвана с конвенционални и ядрени бойни глави.

Масата на бойната глава е 500 кг. Ракетата „Кинжал“ има ниска радарна видимост и висока маневреност и е предназначена за унищожаване на наземни и морски цели.

Комплексите „Кинжал“ са на опитно-бойно дежурство във ВС РФ от декември 2017 г. Официално първото бойно използване на тези ракети е извършено на 18 март 2022 г. по време на войната в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *