Страшен сблъсък между Хекимян и Терзиев взриви ефира! Ето какво последва

България отблизо

Петък 13-и мисля, че е подходящ ден за точно такъв сблъсък. С тези думи водещият на Нова телевизия Виктор Николаев започна първият телевизионен дебат между кандидатите за кмет на София – Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС и Васил Терзиев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Спаси София“.

Първата тема или въпрос, на който двамата трябваше да отговорят, беше доста провокативен: Защо аз, а не той?

 

„Защото обичам София, искам да остана, аз, децата ми, да бъде чист, зелен, модерен град“, заяви Васил Терзиев. „Трябва човек, който има воля, който има умения да създава екипи, умее да работи по комплексни въпроси, който има екип“, добави той.

Антон Хекимян отговори така: „Аз съм човекът който съм спечелил доверието на хората с моята откритост, бързина в реакцията по решаването на проблемите. Работата за София не трябва да спира. Има такъв риск, заради политически реваншизъм в последните 2 години и половина видяхме, че работата за София може да спира“.

Водещият отново ги провокира: „Поставете тема, с която можете да притиснете своя опонент“.

Хекимян зададе следния въпрос: „Като кандидат на ПП и като спонсор на тази партия, знаете ли по време на Covid и след Covid, когато имаше криза с горивата и електричеството, знаете ли колко пари даде Кирил Петков и колко предложи Асен Василев в най-тежкия период?“.

След дълго мълчание Терзиев отговори: „Искам да успокоя г-н Хекимян, че градът няма да блокира, само по-бързо ще се развива, след като спрем определени практики“.

„Признавате ли, че има грешка, защото те не са помогнали. Нула лева даде Кирил Петков, а Асен Василев предложи повишаване на билета за градския транспорт.

Защо? Да бъде ударена Йорданка Фандъкова. Това ли е начинът, по който ще управлявате?“, контрира Хекимян.

„Не е това начинът. Трябва да се защитава интересът на всички“, каза Терзиев.

„Столична община се справи с този проблем, въпреки че правителството не е дало финансиране“, подчерта кандидатът на ГЕРБ-СДС.

„Понеже много обичате да говорите за думата стандарти. София кой точно стандарт би следвала под ваше управление и надзор – стандартът където се защитава гражданския интерес, няма корупционни схеми или стандарта на закъсняващите схеми, постоянните ремонти“, атакува на свой ред Терзиев.

„Стандартът на това да следваме най-доброто за града си като граждани“, отговори Хекимян.

Всеки ден ще съм на всеки ремонт, ако трябва и на всяка тротоарна плочка и ще следя дали тя се поставя правилно. Това е нещо, което винаги ме е дразнило“, добави той.

„Как това ще стане като вие до голяма степен ще работите със същия екип?“, попита кандидатът на ПП-ДБ.

„Аз съм Антон Хекимян и ще управлявам по начина, по който аз смятам за правилен. Екипът ще го избера аз. 50% от листата на общинските съветници е подменена“, обясни бившият журналист.

„Да, неизбираемата. Избрали са ви екипа, подписали са ви договорите“, заяде се Терзиев. Точно по тази тема избуха пререкание и се наложи водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванов да въдворяват ред.

„Ако г-жа Фандъкова не подпише договорите, щяхме да имаме същата ситуация с поддръжката на пътищата“, изтъкна Хекимян.

„За разлика от вас аз се разхождам от 20 години в центъра на София“, заяви той. „И аз се разхождам, но не в тази роля“, отвърна бизнесменът.

Той изтъкна, че практиката за създаване на черен списък на фирми работи в други държави и не е нужно ние да откриваме топлата вода.

По темата за транспорта Хекимян каза: „Със сигурност трябва да бъдат създадени буферни паркинги в централната част. Трябва да направим градския транспорт още по-удобен. Трябва да продължим строителството на метрото.

Г-н Терзиев одобрява ли това че от Плана за възстановяване и устойчивост отново Кирил Петков и Асен Василев отрязаха 200 млн. за метрото за продължаването му през „Слатина“ – проект, който ще засегне изключително много хора?“.

„Удобна опорка, но невярна. Това се случи по време на правителството на г-н Румен Радев, служебното. Проверете фактите, моля. Искате да подведете зрителите, че няма пари. Има пари“, контрира Терзиев.

„За да се решат тези проблеми, трябва да се погледне всеобхватно. Откъде идва този трафик? Колко от този трафик можем да го спрем?

Всички хора които идват от околни градове, каква алтернатива можем да им дадем – градска железница, да вземат метрото“, каза той.

Според него голяма точка за начало на ползване на градския транспорт може да е Централна гара, а намаляването на трафика през центъра ще стане чрез изграждането на втори ринг и трети ринг.

Терзиев призна, че обмисля въвеждане на червена зона, в която да може да се паркира за много ограничено време.

„Отново вместо да облекчаваме хората, ще ги натоварваме – с повече пари“, репликира Хекимян.

Попитан кой град му е за пример по отношение на транспорта, Терзиев отговори: „Виена“.

„Аз се бъркам постоянно къде сте вие – когато е нещо хубаво сме  „ние“, когато имам проблем съм  „аз“ и не съм част от проблема“, захапа Терзиев Хекимян във връзка с детските градини. Темата отново доведе до спор.

„Кметове на ДБ построиха ли детски градини?“, попита Хекимян.

„Айде пак с опорката. Построили са, разбира се“, отговори Терзиев.

Водещите рязко смениха темата: „Докога ще дишаме отвратителен въздух особено през зимата? Вони!“.

„За да решим този проблем, нещо, за което общината е осъдена, трябва да се работи в три посоки – смяна на енергоизточниците, повече домакинства да минат на друг тип отопление.

Следващата тема е намаляване на калните точки и повече контрол на строежите. Третото е транспорта“, посочи Терзиев.

„100 кални точки могат да бъдат премахвани на година в кварталите“, каза от своя страна Хекимян и подчерта, че трябва да се работи усилено по програмата за подмяна на отоплителните уреди.

„Как 16 години постоянно преповтаряме едни неща, от една програма те отиват в следващата, тези неща не се изпълняват, виждаш едно неефективно управление, непрозрачно, което е изолирало гражданите.

И ние казваме – сега ще дойдем с нови идеи и ще ги реализираме. С кой точно екип, г-н Хекимян, със същите тези хора, които сте ги създали проблемите ли, ще управлявате?“, попита Терзиев.

„А вие с кой екип – със същите тези хора, които спряха парите за София ли ще управлявате? Кога се сетихте, че тези проблеми съществуват, защото аз ги отразявам от 16 години активно. Вие сега ли се сетихте, че тез проблеми са налични?“, контрира Хекимян.

„Проблемите на София ги виждам като софиянец. Аз съм направим доста за този град с хилядите работни места които съм създал“, отвърна Терзиев.

„Не всеки има вашия старт“, репликира Хекимян. „Не всеки прави моя избор“, подчерта Терзиев.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *