Страшно нахално: Появи се нова Гинка Върбакова, която купува ЧЕЗ България!

България отблизо

„Еврохолд“, новият купувач на ЧЕЗ България, е с още по-скандално досие от предишния кандидат за енергоразпределителното дружество, което доставя тока на една трета от страната – „Инерком“ на Гинка Върбакова.

Депутати социалисти твърдят, че „Еврохолд“ и „Инерком“ са двете различни лица на една и съща тъмна властова сянка.

Проверка в регистрите показва, че дъщерно дружество на „Еврохолд“ е било отхвърлено от Гърция като инвеститор заради липса на капитали. В друга наша съседна държава пък – Румъния, отново фирма от структурата на „Еврохолд“ е била глобена за картелно споразумение на застрахователния пазар. Отделно се оказала с огромна капиталова дупка и се е наложило да премине оздравителна програма.

Че „Еврохолд“ е на път да придобие ЧЕЗ, бе обявено от самия холдинг в четвъртък, вероятно не случайно – след края на работния ден. Тогава от дружеството обявиха, че са сключили договор за закупуване на българските активи на чешката компания срещу впечатляващата сума от 335 млн. евро.

Самите пари обаче щели да дойдат не само от собствени средства, но от външно финансиране, като за целта били в преговори с кредитни институции. С какви средства точно „Еврохолд“ ще придобие ЧЕЗ е и най-голямата въпросителна в тази сделка. Да ви напомня това за сагата с „Инерком“?!

Самата сделка още не е финализирана, защото трябва да се произнесат регулаторите – освен КФН, Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР. Именно при регулаторната проверка беше спряна опитът за покупка на ЧЕЗ от предния т.нар. „инвеститор“ – „Инерком“ със собственик Гинка Върбакова.

Справката в досегашната инвестиционна дейност на холдинга обаче показва, че финансовото състояние на „Еврохолд“ и негови дъщерни дружества е събудило сериозни съмнения в съседните ни държава.

Така например гръцката централна банка три пъти е отказала на застрахователна компания от групата да купи гръцка застрахователна компания. В Румъния пък, „Еврохолд“ се прославя със съмнителни криминални договорки и картелни споразумения, които са абсолютно забранени в законодателството.

И като се има предвид, че електроразпределителните дружества са част от националната  критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност, то продажбата на им тъмно, както казват депутати от БСП и ДПС, е с такъв корупционен заряд, че е достатъчно само да се бутне тук – там, за да изскочат всички машинации, били те на правителството или на отделни олигарси. И, май че има кой да се разрови. Припомняме, депутатът от БСП Таско Ерменков заяви преди време, че зад маската на новата фирма „Еврохолд“ се крие същата мастита фигура, която се опитваше да се скрие зад „Инерком“ на Гинка Върбакова. И това е тъмна фигура на изключително висока властова позиция. Сами отгатнете коя е тази фигура-сянка./epicenter.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *